X
JAŚ: Współrzędne punktów należących do odcinka o końcach (−3,5) i (2,4) spełniają warunek:
A: −3 ≤ x ≤ 2 i 4 ≤ y ≤ 5
B: −3 ≤ x ≤ 2 lub 4 ≤ y ≤ 5
C: −3 ≤ x ≤ 5 i 2 ≤ y ≤ 4
25 wrz 20:03
mila: narysuj układ współrzednych narysuj ten odcinek i popatrz który punkt jest prawidłowy
25 wrz 20:15
mila: narysuj układ współrzednych narysuj ten odcinek i popatrz który punkt jest prawidłowy
25 wrz 20:15
mila: narysuj układ współrzednych narysuj ten odcinek i popatrz który punkt jest prawidłowy
25 wrz 20:15
Kejt: x∊<−3;2> ⋀ y∊<4;5> chyba tak.. dopasuj to teraz.
25 wrz 20:15
JAŚ: Nie umiem
25 wrz 20:16
Ada: wydaje mi się że B?
25 wrz 20:17
Kejt: no to tak jak poradziła Mila, rysuj układ współrzędnych i ten odcinek.
25 wrz 20:18
JAŚ : mam to ale nie wiem
25 wrz 20:18
mila: układ współrzednych to przecinające siepod kątem prostym osie x i y. x jest pozioma a t jest
pionowa . w punmkcie przeciecia jest punkt (0.0) x jest 0 i y jest 0.zaznacz co 1cm kreseczkę
na osiach i podpisz w prawo 1,2 3,4,5,6 w lewo −1.−1.−3.−4.−5 .W górę 1,2,3,4,5,6 w dół
−1,−2,−3,−4,−5
punkt (−3.5) to x=−3 i y=5 zaznacz go
punkt (2,4) to x=2 i y= 4 zaznacz go
połącz punkty oytzymasz odcinek
25 wrz 20:24
mila: Jeżeli narysowałeś to napisz czy może byc punkt (−1,4)
25 wrz 20:26
JAŚ: umier rysowac i to już dawno mam ale nie wiem jaka jest odpowiedz
25 wrz 20:26
JAŚ: nie
25 wrz 20:27
mila: dlaczego?
25 wrz 20:29
mila: dlaczego?
25 wrz 20:29
Ada: bo nie leży na odcinku i
25 wrz 20:32
Jaś : nie należy do przedziału (−3,2)
25 wrz 20:33
mila: właśnie, czyli musi być dopasowany x do y czyli musi pasować x i y czyli B odpada bo
tam jest to lub to a teraz czy moze być odp, c x=5 jest na odcinku ?
25 wrz 20:37
mila: to była odpowiedz do tego ,ze nie leży na odcinku
25 wrz 20:39
JAŚ: nie wiem nie czaje tego:(
25 wrz 20:41
mila: w którym miejscu jest x=5 .narysuj pionowa linę przechodzącą przez x=5 i powiedz czy
przechodzi przez odcinek
25 wrz 20:44
JAŚ: no nie
25 wrz 20:47
mila: czyli punkt C odpada Wybierz sobie jakiś punkt na odcinku np x=1 ile wynosi y
25 wrz 20:49
JAŚ: wiec bedzie A
25 wrz 21:03