matematykaszkolna.pl
asymptoty ewcia: Prosze o pomoc
 1 
Wyznacz asymptoty wykresu funkcji y = ln(3+x)*

+x
 x 
23 wrz 00:01
AS: Pod lim proszę podopisywać x → Równanie asymptoty:
 y 
y = m*x + n gdzie m = limx→

, n = limx→(y − m*x)
 x 
Zał. x > −3 , x ≠ 0 U nas
 y ln(x+3)*1/x + x ln(x + 3) 
m = lim

= lim

= lim

+ 1 = 0 + 1 = 1
 x x x2 
 ln(x + 3) 
Granicę lim

obliczyć proszę L'Hospitalem
 x2 
n = lim(ln(3 + x)*1/x + x − x) = lim(ln(3 + x)*1/x} = 0 również L'Hospital Równanie asymptoty pochyłej: y = x Równanie asymptoty pionowej: x = 0
23 wrz 10:44
ewcia: Dziękiemotka Mam jeszcze pytanko: Czy prosta o równaniu x = −3 nie jest jeszcze asymptotą pionową prawostronną?
23 wrz 12:07
sushi_ gg6397228: tak
23 wrz 12:13
AS: Mam wątpliwości,z wykresu funkcji wynika że nie. Gałąź dochodzi do prostej x = −3 ale nie zmierza asymptotycznie do + lub − Ale mogę się mylić,niech to lepsze autorytety rozstrzygną.
23 wrz 12:35
Bogdan: rysunek To jest szkic wykresu funkcji. Potwierdzam słowa Asa, funkcja posiada asymptotę pochyłą jednostronną y = x oraz asymptotę pionową dwustronną x = 0. Innych asymptot nie ma. W punkcie A jest punkt przegięcia. Asie − uważam Ciebie też za autorytet. Pozdrawiam emotka
23 wrz 14:40
ewcia: Dzięki za wszystkie odpowiedziemotka Mam jeszcze jedno pytanie To ile wynosi granica tej funkcji w (−3) po prawej stronie? Bo jeśli nie ma asymptoty pionowej to granica nie istnieje lub jest właściwa.
23 wrz 16:38
Jack: gr. prawostronna w x=−3 istnieje i wynosi 0 (opieram sie na rys. Bogdana).
23 wrz 16:44
AS: Do Bogdana. Dziękuję za słowa uznania,sodowa do starej głowy nie uderzyła, ale zdaję sobie sprawę z niedostatku mojej wiedzy. Kłaniam się.
23 wrz 17:59