asymptoty
ewcia:
Prosze o pomoc
| | 1 | |
Wyznacz asymptoty wykresu funkcji y = ln(3+x)* |
| +x |
| | x | |
23 wrz 00:01
AS: Pod lim proszę podopisywać x →
∞
Równanie asymptoty:
| | y | |
y = m*x + n gdzie m = limx→∞ |
| , n = limx→∞(y − m*x) |
| | x | |
Zał. x > −3 , x ≠ 0
U nas
| | y | | ln(x+3)*1/x + x | | ln(x + 3) | |
m = lim |
| = lim |
| = lim |
| + 1 = 0 + 1 = 1 |
| | x | | x | | x2 | |
| | ln(x + 3) | |
Granicę lim |
| obliczyć proszę L'Hospitalem |
| | x2 | |
n = lim(ln(3 + x)*1/x + x − x) = lim(ln(3 + x)*1/x} = 0 również L'Hospital
Równanie asymptoty pochyłej: y = x
Równanie asymptoty pionowej: x = 0
23 wrz 10:44
ewcia: Dzięki

Mam jeszcze pytanko:
Czy prosta o równaniu x = −3 nie jest jeszcze asymptotą pionową prawostronną?
23 wrz 12:07
sushi_ gg6397228: tak
23 wrz 12:13
AS:
Mam wątpliwości,z wykresu funkcji wynika że nie.
Gałąź dochodzi do prostej x = −3 ale nie zmierza asymptotycznie
do +∞ lub −∞
Ale mogę się mylić,niech to lepsze autorytety rozstrzygną.
23 wrz 12:35
Bogdan:

To jest szkic wykresu funkcji.
Potwierdzam słowa
Asa, funkcja posiada asymptotę pochyłą jednostronną y = x
oraz asymptotę pionową dwustronną x = 0.
Innych asymptot nie ma.
W punkcie A jest punkt przegięcia.
Asie − uważam Ciebie też za autorytet. Pozdrawiam
23 wrz 14:40
ewcia: Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie
To ile wynosi granica tej funkcji w (−3) po prawej stronie?
Bo jeśli nie ma asymptoty pionowej to granica nie istnieje lub jest właściwa.
23 wrz 16:38
Jack:
gr. prawostronna w x=−3 istnieje i wynosi 0 (opieram sie na rys. Bogdana).
23 wrz 16:44
AS: Do Bogdana.
Dziękuję za słowa uznania,sodowa do starej głowy nie uderzyła,
ale zdaję sobie sprawę z niedostatku mojej wiedzy.
Kłaniam się.
23 wrz 17:59