dedykacja
AS: Dedykacja dla Bogdana
Podaję w jaki sposób nasi przodkowie wymnażali duże liczby przez siebie.
W tym celu potrzebne były tablice trygonometryczne wielocyfrowe (12 i więcej)
oraz tożsamość trygonometryczna
| | 1 | |
cos(α)*cos(β) = |
| *[cos(α + β) + cos(α − β)] |
| | 2 | |
Ilustruję to przykładem (skrótowo)
A = 31225*88566 = 0.31225*0.88566*10
10
cos(α) = 0.31225 ⇒ α = 71.80512163
o = 71
o 48' 18.44"
cos(β) = 0.88566 ⇒ β = 27.66714914
o = 27
o 40' 1.74"
α + β = 99.47227077 cos(α + β) = cos(99.47227077) = −0.164570257
α − β = 44.13797249 cos(α − β) = cos(44.13797249) = 0.717664927
| | 1 | |
A = cos(α)*cos(β) = |
| [ −0.164570257 + 0.717664927]*1010 |
| | 2 | |
A = 0.276547334*10
10
A = 2765473340
Wynik dokładny: 2765473350
Różnica wynika stąd,iż obliczałem na wartościach 8−cyfrowych
25 wrz 11:17
Bogdan:
Dziękuję Asie za dedykację i za przedstawienie ciekawego sposobu mnożenia dużych
liczb. Myślę, że dla młodych forumowiczów ciekawostką będzie również zastosowanie logarytmów
do takich i innych działań rachunkowych. Z pewnością sam kiedyś korzystałeś z suwaka
logarytmicznego, który dzisiaj jest już archaicznym przyrządem do liczenia.
Weźmy ten sam przykład. Potrzebne są wielocyfrowe tablice matematyczne.
a = 31225, b = 88566.
x = a * b
logx = log(a*b) ⇒ logx = loga + logb
Odczytujemy z tablic:
log31225 = 4,494502447046173, log88566 = 4,947267030619358
logx = 4,494502447046173 + 4,947267030619358 = 9,441769477665531
Wynik odczytujemy z tablic: x = 2765473350, jest to wynik dokładny.
25 wrz 17:18
Bogdan:
Dodam, że kiedyś sam korzystałem z suwaka logarytmicznego
25 wrz 17:28
Mateusz: Dodam jeszcze ciekawostke ze zanim kalkulatory i komputery stały się tak powszechnie dostępne
jak dzis do skomplikowanych rachunków stosowano logarytmy dlatego ze jak wiadomo logarytm
pozwala zamienic iloczyn na sumę ,potęgowanie i pierwiastkowanie na iloczyn gdzie po wykonaniu
wszystkich działan pozostało znalezc w tablicach jakiej liczby logarytmem jest nasz wynik a i
suwak logarytmiczny tez pozyteczne urzadzenie
25 wrz 17:41
AS:
Były też liczydła,sztabki Nepera,nomogramy,sumatory suwakowe −
kiedyś pracując w technikum sam tworzyłem dość ciekawe nomogramy,
25 wrz 17:42
think: powinno się w klasie maturalnej zrobić taką lekcję matematyki lekko historycznej

wydaje mi
się, że to byłoby szalenie interesujące
25 wrz 17:45
lemurek: Ja takie coś miałem w 1 klasie.. przyznaję bardzo interesujące
25 wrz 17:48
think: no ja niestety tylko o tym czytałam, albo słyszałam

myślę, że nawet zainteresowanie
matematyką byłoby większe gdyby na lekcji pokazano coś takiego
25 wrz 17:52
Bogdan:
Warto byłoby takie pogadanki połączone z prezentacją metod i narzędzi służących do obliczeń
przedstawiać młodzieży, jest jednak coraz mniej aktywnych nauczycieli znających np. suwak,
nomogramy, sumatory, itp. z własnego doświadczenia.
25 wrz 17:54
Bogdan:
Zwykłe liczydło też jest silnym narzędziem do wykonywania niektórych obliczeń, nawet
na dużych liczbach.
25 wrz 17:56
AS:
Słyszałem,że Japończycy używają liczydeł o 5 gałkach i bardzo
sprytnym operowaniu na nich (w systemie dziesiętnym oczywiście)
25 wrz 18:19
Baykowsky: ja dostałem liczydło z prawdziwego zdarzenia w tym roku od mojej uczennicy (korki) po tym jak
bardzo dobrze zdała maturę
26 wrz 01:08
Bogdan:
Zazdroszczę Ci
Baykowsky prezentu, Twoja podopieczna to dziewczyna z klasą
i z kindersztubą. Szczerze gratuluję
26 wrz 01:17
Mariusz: As wypadałoby wspomnieć o dość znanej tożsamości trygonometrycznej
tan(α)tan(90°−α)=1
która pozwala znaleźć element odwrotny a co za tym idzie
użyć tablic do dzielenia
Wzorek który podałeś mógł być użyty także do policzenia pierwiastków itp
Skąd masz te ośmiocyfrowe tablice ?
Ja wygenerowałem sześciocyfrowe tablice i zajęło mi to
ok 57MB miejsca na dysku a czas wykonania był rzędu kilku może kilkunastu sekund
20 kwi 16:41
zawodus: Ja widziałem te liczydła japończyków
20 kwi 17:15
Bogdan:
Dzisiaj chcąc uzyskać wielomiejscowe wartości korzystam z kalkulatora graficznego oraz
z aplikacji TTCalc
http://ttcalc.sourceforge.net (jest w wersji polskiej)
20 kwi 18:10