rozwiązywanie układu równań z trzema niewiadomymi
kaska: 3x=y+5z=16
2x+11y+z=27
x−y+7z=20
23 wrz 20:12
kaska: 3x−y+5z=16
2x+11y+z=27
x−y+7z=20
23 wrz 20:15
mila: wyznacz np y z pierwszego i wstaw do 2 i 3 równania
23 wrz 20:16
kaska: proszę zrób dokładnie bo nie radzę sobie z tym
23 wrz 20:17
mila: 3x−y+5z=16 /+y
3x−y+y+5z=16+y
3x+5z=16+y/ −16
3x+5z−16=y rozpisałam po kolei bo chyba z tym masz problem wyznaczony y podstawiamy do
drugiego i 3 równania
ale mozna wyznaczyc z 3 np x i podstawić do 1 i 2
spróbuj wyznaczyć
23 wrz 20:24
kaska:
23 wrz 20:30
kaska: zrób dokładnie bo mam jeszcze inne zadania do zrobienia
23 wrz 20:32
23 wrz 20:35