Wartość bezwzględna
K@mil: Bardzo proszę o pomoc, nie było mnie w szkole i nic nie rozumiem

Jakby mi mógł ktoś wytłumaczyć jak rozwiązuje się zadania z wartością bezwzględną i jakby mógł
rozwiązać:
−3 x |x−1| = ... po −3 jest mnożenie

Bardzo proszę o wytłumaczenie skąd to się wzięło i jak i w ogóle
23 wrz 18:46
Godzio:
−3|x − 1| = (*)
1o x <1
(*) = −3(−x + 1) = 3x − 3
2o x ≥ 1
(*) = −3(x − 1) = −3x + 3
trzeba rozpatrzyć przypadki dla jakich wartości x wyrażenie x − 1 będzie mniejsze od zera a dla
jakich większe, jeśli x − 1 ≥ 0 to |x − 1| = x − 1 natomiast jeśli x − 1 < 0 to |x − 1| = −x +
1
23 wrz 18:48
K@mil: aaaa, już trochę rozumiem

a pomoglibyście z równaniem?

, początek podobny do tego 1st

−3 * |x−1| = 2x − 5
i oczywiście jakbyście mogli to też z wytłumaczeniem
23 wrz 18:53
K@mil: yhmm.. samemu próbowałem rozwiązać, rozważyłem 2 przypadki i w obydwóch wyszło mi że równanie
jest sprzeczne... please pomóżcieee potrzebującemu

, nie wiem co robię źle i w ogóle nie
wiem co mam robić−.−
23 wrz 19:14
Godzio:
−3|x − 1| = 2x − 5
| | 2x − 5 | | 2x − 5 | |
|x − 1| = − |
| −−−− − |
| ≥ 0 −−− inaczej będzie to sprzeczność, |
| | 3 | | 3 | |
−(2x − 5) ≥ 3
2x − 5 ≤ −3
2x ≤ 2
x ≤ 1
to się rozwiązuje tak jak wcześniej:
x < 1
3x − 3 = 2x − 5
x = −2 −−−− ok
x = 1 −−− nie może być większe bo założenie nie pozwala więc tylko rozpatrujemy dla =
−3x + 3 = 2x − 5
−5x = − 8
| | 8 | |
x = |
| −− nie należy do początkowego założenia |
| | 5 | |
Odp: x = −2
23 wrz 19:21
Eta:
dla x ≥1
−3( x−1)= 2x−5 => −3x +3= 2x−5 => x= 85 > 1 −−− jest rozwiązaniem
dla x <1
−3( −x+1)= 2x −5 => 3x −3= 2x−5 =>. x = −2 <1 −−− jest rozwiązaniem
odp: x= 85 lub x= −2
23 wrz 19:22
Godzio: coś namotałem zbytnio
23 wrz 19:24
Godzio: a już wiem
−(2x −5) ≥ 0
2x − 5 ≤ 0
2x ≤ 5
x ≤ 2,5 ...
23 wrz 19:26
Eta:
prawa strona 2x−5 <0 => x < 2,5
więc x=
85 < 2,5
zatem też spełnia to równanie
23 wrz 19:27
K@mil: ooOOoo dziękujeeee

Jesteś boskii

rozwiązałem tak jak ty tylko że zrobiłem najgłupszy błąd na świecie

, zamiast −2 to mi wszyło
2.. zjadłem minusa..

Dzięki dzięki dzięki

A mam jeszcze pytanie, jak mam to na zadanie to obydwa przypadki muszę napisać? czy tylko
prawidłowy?

Jeszcze raz dzięki za wszystko, jak będę miał jeszcze jakieś problemy to napiszę
23 wrz 19:27
K@mil: aha.. powoli piszę..

, dzięki za wszystko

jesteście boscy
23 wrz 19:29
Godzio:
Obydwa musisz rozpisać
23 wrz 19:30