kapitalizacja
czekolada: mam pytanie ; ) moze nieco smieszne, ale nigdy sie o tym nie uczylam i prosze o wyrozumiałość ;
d
wiec o co chodzi jesli jesli oprocentowanie w skali roku 10% i np. kapitalizacja co 3 miesiace.
jak sie liczy to 10 %

co to jest ta kapitalizacja

na jakims przykladzie prosze o wytlumaczenie
22 wrz 22:20
22 wrz 22:23
22 wrz 22:23
sushi_ gg6397228:
to znaczy ze bank co 3 miesiace dopisuje odsetki do rachunku, 10% masz w skali roku, czyli po 3
| | 10% | |
miesiacach dopisze do rachunku |
| =2,5% |
| | 4 | |
22 wrz 22:24
Petor: kapitalizacja jest to doliczanie odsetek do kapitału z którego obliczany był procent i z tej
sumy kolejne procenty są liczone
22 wrz 22:25
czekolada: czyli jak np wplacam 500 zł, mam 10% w skali roku i kapitalizacje co 3 miesiące to:
po 3 miesiacach : 500+ 50=550
i po nastepnych 3 miesiacach 550+ 55= 605 ? itd.itd
22 wrz 22:30
sushi_ gg6397228: 10% to masz w skali roku
22 wrz 22:31
czekolada: aaaaaaaa. czyli jeszcze raz
po 3 miesiacach: 500+11,25=511,25
i po nastepnych 3 miesiacach 511,25+ i tutaj znow 10%/4 (ale tym razem z nowej liczby)

dobrze rozumiem? czy nadal 10%/4 ze starej liczby ?(z tej ktorej wplacilam)
22 wrz 22:36
sushi_ gg6397228:
to zalezy czy kapitalizacja jest prosta(ciagle od kwoty poczatkowej) czy złozona (liczona od
ostatniej kwoty)
mi wychodzi 12,5zł te 2,5% na kwartał
22 wrz 22:39
Petor: z tej nowej, ja wolę stosować się wzorem:
Kn = K * (1+P)n
K − kapitał wpłacony (ten początkowy
P − procent, UWAGA, jeśli masz kapitalizację częstszą niż roczną to pamiętaj że musi być tyle
razy ona mniejsza np. Procent roczny 12% a kap. co pół roku, wtedy za P dajesz 6%
n − liczba lat/ suma kapitalizacji
22 wrz 22:41
czekolada: wiec jesli mam zadanie :
Pan Kowalczyk zlozyl do banku 25000 zl na 4 lata. Jaka kwote bd mial na koncie po tym okresie,
jesli oprocentowanie w banku wynosi 10% w skali roku, a odsetki kapitalizuje sie co 6 miesiecy
uwzgledniajac 18% podatek.
| | r | |
wzor to : Kn=Ko[1+ |
| (1−p)]mn
|
| | m | |
| | 0,1 | |
K4=25000[1+ |
| (1−0,18)]2*4
|
| | 2 | |
K
4=25000[1,05(0,82)]
8
K
4=25000[0,861]
8
i co z tym dalej ? obliczenia poprawne
22 wrz 22:52
sushi_ gg6397228: 25000(1+ 0.05*0,82)8
22 wrz 22:54
sushi_ gg6397228: kalkulator do reki i jazda
22 wrz 22:54
czekolada: aha czyli 25000(1,041)8 i cos jeszcze sie powinno zrobic ? ciezko jest liczyc to do 8
mysle,ze mozna to zostawic tak ?
22 wrz 22:56
sushi_ gg6397228: dajesz kalkulator 1,... "daszek" 8 i potem * 25 000
22 wrz 22:57
sushi_ gg6397228: przeciez interesuje nas dokladnie ile bedzie kasy
22 wrz 22:57
czekolada: z tego co slyszalam w szkole podobno mozemy to jakos zostawic.. bo to tylko juz praca z
kalkulatorem
22 wrz 22:58
czekolada: ok, chwila ; ) ide po kalkulator
22 wrz 22:58
sushi_ gg6397228:
ale wtedy wiesz czy nie napisalas głupoty,
tak jak jedna kiedys osoba obliczala skale i ze puszcza ... wyniosla 530/3 krotnosc
powierzchni Polski
22 wrz 23:00
sushi_ gg6397228: kalkulator jest na kompie
22 wrz 23:00
sushi_ gg6397228: wybierasz opcje naukowy i sie duzy rozwija
22 wrz 23:00
czekolada: na maturze naukowego miec nie bede mogla

swoja droga wlasnie szukalam kalkulatora naukowego
i jestem ciekawa czy czasami nie zostal gdzies w szkole− to byloby "piekne" .. , mam juz na
kompie, chwilka
22 wrz 23:04
czekolada: jaki "daszek "
22 wrz 23:06
sushi_ gg6397228: daszek −−− oznacza potege ^
22 wrz 23:08
czekolada: 0,0000002 w przyblizeniu
22 wrz 23:11
sushi_ gg6397228:
masz liczbe wieksza od 1, wiec podniesienei do potegi 7 czy 8 powinno dac liczbe powyzej 1
22 wrz 23:14
sushi_ gg6397228:
34478,30zł taka liczba wychodzi po obliczeniach na komputerowym kalkulatorze
22 wrz 23:15
Eta:
(1,041)
8=1,379132
1,379132*25 000 = 34 478, 30 zł
22 wrz 23:22
czekolada: no tak, macie racje

policzylam 0.041
8 zamiast 1.041

dziekuje wam ! juz coraz jasniej ; d
22 wrz 23:28
sushi_ gg6397228: to teraz mozesz sprawdzic, ktora lokate załozyc w BANKU
22 wrz 23:31