:)
karol: Ze zbioru liczb 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 wybieramy losowo jedną liczbę .Oblicz
prawdopodobieństwo tego ze będzie to liczba podzielna przez 2 lub 3
22 wrz 21:40
Eta:
IΩI= 12
A−− liczba podzielna przez 2( czyli parzysta)
A={2,4,6,8,10,12}
IAI= 6
B −− liczba podzielna przez 3
B={ 3,6,9,12}
IBI= 4
A ∩ B −−− liczba podzielna przez 2 i przez 3
A ∩ B= {6, 12}
IA ∩ B I = 2
| | IA ∩ BI | |
P( A ∩ B)= |
| =........
|
| | IΩI | |
A U B −−− liczba podzielna przez 2 lub przez 3
P(A U B) = P(A) + P(B) − P( A ∩ B) =..........
22 wrz 22:54