wielomiany
Paula: PROSZĘ O POMOC

uporządkuj wielomian:
W(x)=x(1−x)
3− 2x(x+3)+(2−x)
2
bardzo proszę o dokładne rozwiązanie bo mi wychodzi 3x
3+3x
2−9x+4 a w odpowiedziach na końcu
książki że −x
4+3x
3 −4x
2−9x+4 i nie wiem co robię źle
25 wrz 19:04
Kejt: pokaż jak liczysz, znajdziemy błąd.
25 wrz 19:07
think: Paula pewnie coś źle pomnożyłaś zacznijmy od tego, że
x*(1 − x)3 da nam już wielomian 4−tego stopnia
(a − b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
25 wrz 19:08
Paula: oki zaraz napiszę jak liczę
25 wrz 19:12
Paula: x(13−3 12 (−x)+3 1(− x2) −(−x))−2x2−6x+(22+2 2(−x)+(−x)2)=
x(1−3 1 (−x)+3 1 x2+x)−2x2−6x+(4−4x+x2)=
x(1+3x+3x2+x)−2x2−6x+4−4x+x2=
x+3x2+3x3+x2−2x2−6x+4−4x+x2=
3x3+3x2−9x+4
mi to tak wyszło.proszę napiszcie mi jak to się robi po kolei ze bym zobaczyła błąd bo mam
wiecej takich przykładów
25 wrz 19:24
think: (1 − x)3 = 13 − 3*12*x + 3*1*x2 − x3 = 1 − 3x + 3x2 − x3
w tym wzorze nie patrzysz jakie są znaki
jeśli masz (1 − 5)3 to x = 1 y = 5 znaki za Ciebie załatwia wzór.
25 wrz 19:29
think: jeśli Ci się to myli to korzystaj zawsze z tego wzoru (a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
25 wrz 19:30
Paula: aha dzięki think
25 wrz 19:49