z
Karol: prosta przecinająca osie układu współrzędnych w punktach (−112,0) i (0,−3) ma równanie?
25 wrz 20:25
Kejt: y=ax+b
układam układ równań:
−3=b
dokończ..jakby co pytaj.
25 wrz 20:27
Karol: a=−4,5?
25 wrz 20:31
Kejt: nie wydaje mi się.. ;>
25 wrz 20:33
Karol: coś źle:(
25 wrz 20:34
Kejt: pokaż jak liczysz. Znajdziemy błąd
25 wrz 20:35
Ada: 0=−112a−3
a=
25 wrz 20:39
Bogdan:

Jest okazja do przedstawienia nie nauczanej już w szkole postaci odcinkowej prostej.
Jeśli dane są punkty przecięcia prostej osi x i osi y: A = (a, 0), B = (0, b)
| | x | | y | |
to prosta ma równanie: |
| + |
| = 1 |
| | a | | b | |
| | 3 | |
W tym zadaniu: a = − |
| , b = −3 |
| | 2 | |
| x | | y | |
| + |
| = 1 ⇒ y = −2x − 3 |
| | − 3 | |
25 wrz 20:39
Karol: źle chyba na osi bo mamy −
25 wrz 20:45
Bogdan:
Inną metodą − już nauczaną w szkole jest taka metoda.
Mając dane 2 punkty: A = (x
1, y
1), B = (x
2, y
2) obliczamy wartość współczynnika
kierunkowego wg wzoru:
| | y1 − y2 | | y2 − y1 | |
a = |
| albo a = |
| |
| | x1 − x2 | | x2 − x1 | |
Teraz korzystamy z zależności: y = a(x − x
0) + y
0, gdzie x
0, y
0 to współrzędne
jednego z podanych punktów.
y = −2(x − 0) − 3 ⇒ y = −2x − 3
25 wrz 20:46
Gustlik: Ja ma sposób podobny do Bogdana, współczynnik a liczę tak, jak Bogdan, potem wstawiam go do
wzoru prostej y=ax+b:
Jeżeli a=−2 to prosta ma równanie y=−2x+b
B=(0,−3)
Wstawiam współrzędne jednego z punktów A lub B, zazwyczaj te, które się łatwiej liczy, czyli
tym razem B, bo nie ma ułamków:
−3=−2*0+b
−3=b
b=−3
Odp: y=−2x−3.
25 wrz 22:17
Gustlik: Jako ciekawostkę podam, że jeżeli znamy współrzędne punktów przecięcia prostej z osiami
układu:
oś OX: A=(a, 0)
os OY: B=(0, b)
to mozemy posłużyć się równaniem odcinkowym prostej:
B=(0,−3) ← oś OY
−2x−y=3
−y=2x+3 /*(−1)
y=−2x−3
25 wrz 22:41