Wykaż że 2 ciagi sa arytmetyczne to są one równe
Angarath: wykaż że jeśli a, b, c tworzą ciąg arytmetyczny i 1/a, 1/b, 1/c też tworzą ciąg arytmetyczny
to te liczby są równe
jakieś pomysły?
23 wrz 15:45
Jack:
Załozenie: a+c=2b oraz 1/a+1/c=2/b
Teza do udowodnienia:

Które liczby mają być sobie równe?
23 wrz 16:02
Angarath: wydaję mi się że to a=b=c
23 wrz 16:06
Jack:
no to w tym przypadku twierdzenie nie jest prawdziwe. Wystarczy wziąc a=b=c=0... Nie masz w
poleceniu jakiejś wskazówki o jakie liczby chodzi?
23 wrz 16:14
Angarath: dokładna treść zadania (tamtą pisałem z pamięci) Wykaż, że jeśli liczby (a,b,c) tworzą ciąg
arytmetyczny i jednocześnie liczby (1/a,1/b,1/c) tworzą ciąg arytmetyczny, to te liczby są
jednakowe.
23 wrz 16:17
Jack:
Ok, to dowódź.
1/b−1/a=1/c−1/b
(a−b)/ab=(b−c)/bc
oraz
b−a=c−b ⇒ a−b=b−c
Zatem (b−c)/ab=(b−c)/bc ⇒ ab=bc ⇔a=c
Spróbuj teraz wykazać że b=a lub b=c.
23 wrz 16:24
Angarath: ok wielkie dzięki. Starałem się to wyliczyć wcześniej z a+c=2b oraz 1/a+1/c=2/b ale nie
wychodzi.
teraz już to dokończę
23 wrz 16:26
Nieznany: wiem że może zbyt wiele wymagam ale czy ktoś dał by rade wytłumaczyć mi co należy zrobić aby
wyznaczyć że a=b i b=c
9 gru 12:49
ICSP:
2b = a + c
| 2 | | 1 | | 1 | | a + c | | 2b | |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| b | | a | | c | | ac | | ac | |
czyli
b
2 = ac
podstawiając b z pierwszego równania:
(a+c)
2 = 4ac
(a−c)
2 = 0
a = c ⇒ 2b = 2a ⇒ a = b ⇒ a = b = c
9 gru 12:58