Określ dziedzinę funkcji ( logarytm )
Wojtek: Jak określić dziedzinę ?
f(x)=log [ 1 − log (x2−5x+6) ]
2 12 −tu są podstawy wielomianów.
23 wrz 20:30
Kejt: to ma być coś takiego:
f(x)=log2[1−log12(x2−5x+6)]?
23 wrz 20:35
Godzio: podstawy logarytmów jeśli już
23 wrz 20:36
Wojtek: tak, takie cos ma byc i to sa podstawy logarytmow
23 wrz 20:38
Eta:
1) x2 −5x +6 >0
i
2) 1 −log1/2(x2−5x+6 ) >0
rozwiąż obydwie nierówności i jako dziedzinę podaj ich część wspólną
23 wrz 20:39
Kejt:
x2−5x+6<0
1−log12(x2−5x+6)<0
dla tych te x a właściwie przedziały trzeba wykluczyć z dziedziny..
23 wrz 20:40
Wojtek: Eta.. właśnie mam problem z rozwiązaniem tej 2) nierowności... jakby ktoś mógł ją rozwiązać...
23 wrz 20:42
Kejt: | | 1 | | 1/2 | |
1=log12 |
| −log12(x2−5x+6)=log12( |
| )? |
| | 2 | | x2−5x+6 | |
23 wrz 20:56
Godzio:
1 > log
1/2(x
2 − 5x +6)
| | 1 | |
log1/2 |
| > log1/2(x2 − 5x +6) −−zmiana znaku |
| | 2 | |
0 < x
2 − 5x + 5,5
licz deltę itd.
23 wrz 20:57
Kejt: | | 1 | |
poprawka: to 1=log12 |
| jest osobno, a później jest wrzucone do drugiego równania.. |
| | 2 | |
23 wrz 20:57
Wojtek: Godzio wielkie dzięki !
23 wrz 21:02
hubert: 1.Określ dziedzinę funkcji:
y=logx−3 5
1 lis 00:19
Basia:
jakie liczby mogą być podstawami logarytmu ?
1 lis 00:23