Model gazu elektronowego
Latina:
1. W drucie miedzianym o średnicy 3 [mm] płynie prąd o natężeniu I=6 [A]. Jaka jest średnia
prędkość unoszenia elektronów? n−koncentracja elektronów w miedzi = 8,4 * 1028 [m−3].
2. Oblicz średni czas T swobodnego przelotu elektronu na odcinku drogi swobodnej w drucie
miedzianym. Koncentracja elektronów swobodnych wynosi 8,4 * 1028 m−3, a opór właściwy
miedzi ρ=1,7 * 10−8 [Ωm]. Podaj ilość zderzeń w ciągu dwóch sekund.
3. Oblicz średnią prędkość elektronów w temperaturze pokojowej 300 [K], wiedząc, że stała
Boltzmana wynosi k=1,38 * 10−23 [J/K], a masa elektronu m=9,1 * 10−31 [kg].
23 wrz 15:16