Ciągi
ala: Trzy liczby których suma wynosi 15 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli do pierwszej z nich dodamy
2, do drugiej 3, a do trzeciej 8 to otrzymane liczby utworzą ciąg geometryczny. Znajdz te
liczby.
22 wrz 17:34
Kejt:
(a
2+3)
2=(a
1+2)(a
3+8)
trzecie równanie sobie sama dopisz.. ;>
22 wrz 17:41
Eta:
Proponuję takie rozwiązanie:
a,b,c −−− szukane liczby
a, b= a+r , c= a+2r
a, a+r, a+2r −−− wyrazy ciągu arytm.
to: a+a+r+a+2r= 15 => 3a+3r= 15 => a+r= 5 => b=5
a+2, b+3, b+r+8 −−− tworzą ciąg geom.
podstawiamy za a= 5 −r
otrzymujemy:
5−r+2, 8 , 5+r+8
7−r, 8, 13+r −−−−−− tworzą ciąg geom => 82= (7−r)(13+r)
rozwiązując to równanie:
r2 +6r −27=0 => policz deltę r1 − r2
dokończ.......
22 wrz 23:57
Bogdan:
Aż dziwne, że autor wpisu mając wszystko podane ma trudności z zapisaniem równań.
Czytając tekst tworzymy zapisy.
Trzy liczby ...
Zapis ten oznacza, że są trzy liczby, które oznaczamy dowolnymi literkami, np.: a, b, c.
Trzy liczby, których suma wynosi 15 ...
Suma, czyli
a + b + c = 15
Trzy liczby, których suma wynosi 15 tworzą ciąg arytmetyczny
W każdym uczniowskim zeszycie z II klasy LO, podręczniku do matematyki z ciągami,
na tym forum w zakładce
ciągi liczbowe] są informacje o własnościach ciągów,
wystarczy przeczytać.
Ciąg jest arytmetyczny, więc otrzymujemy kolejną zależność:
2b = a + c
Jeżeli do pierwszej z nich dodamy 2, do drugiej 3, a do trzeciej 8 ...
Chyba nie ma żadnej trudności, żeby po prostu zapisać: a + 2, b + 3, c + 8.
Jeżeli do pierwszej z nich dodamy 2, do drugiej 3, a do trzeciej 8 to otrzymane liczby
utworzą ciąg geometryczny.
Znowu korzystając z przeczytanych informacji o własnościach ciągu geometrycznego
przekładamy treść zdania w zapis:
(a + 2) * (c + 8) = (b + 3)2
Wszystkie te zapisy, czyli równania zbieramy i zamykamy klamrą tworząc układ równań:
1.
2b = a + c
2.
a + b + c = 15 ⇒ 3b = 15 ⇒ b = 5
3.
(a + 2) * (c + 8) = (b + 3)2
1. c = 10 − a
3. (a + 2) * (18 − a) = 64
itd.
Jak widać, pozostaje rozwiązać dość łatwy układ równań.
ala i inni wpisujący zadania − wykażcie trochę swojej inicjatywy i nie okazujcie aż
tak wyraźnie lenistwa, jak np. w tym przypadku.
23 wrz 11:17
Joanna: Trzy liczby a,b,c, których suma wynosi 18 tworzą ciąg arytm.Liczby a,b,c +3 tworzą ciąg geometr
znajdź liczby a,b,c
25 wrz 18:53
penis: ← ← ← ⊂≈≈≈≈≈β
7 cze 00:44
5^2: 52
1 kwi 20:05
Hmmm...: Mam małe pytanie off−topic. Klikałem na profile różnych osób i nic szczególnego nie zauważyłem,
ale po kliknięciu na przycisk "następne" na dole profilu użytkownika ala zostałem
przekierowany na YT i zrickrollowany.
∑co się właśnie stałoβ
20 kwi 18:28