matematykaszkolna.pl
Ciągi ala: Trzy liczby których suma wynosi 15 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli do pierwszej z nich dodamy 2, do drugiej 3, a do trzeciej 8 to otrzymane liczby utworzą ciąg geometryczny. Znajdz te liczby.
22 wrz 17:34
Kejt:
 a1+an 
Sn=

*n
 2 
 a1+a3 
15=

*3
 2 
(a2+3)2=(a1+2)(a3+8) trzecie równanie sobie sama dopisz.. ;>
22 wrz 17:41
Eta: Proponuję takie rozwiązanie: a,b,c −−− szukane liczby a, b= a+r , c= a+2r a, a+r, a+2r −−− wyrazy ciągu arytm. to: a+a+r+a+2r= 15 => 3a+3r= 15 => a+r= 5 => b=5 a+2, b+3, b+r+8 −−− tworzą ciąg geom. podstawiamy za a= 5 −r otrzymujemy: 5−r+2, 8 , 5+r+8 7−r, 8, 13+r −−−−−− tworzą ciąg geom => 82= (7−r)(13+r) rozwiązując to równanie: r2 +6r −27=0 => policz deltę r1 − r2 dokończ.......
22 wrz 23:57
Bogdan: Aż dziwne, że autor wpisu mając wszystko podane ma trudności z zapisaniem równań. Czytając tekst tworzymy zapisy. Trzy liczby ... Zapis ten oznacza, że są trzy liczby, które oznaczamy dowolnymi literkami, np.: a, b, c. Trzy liczby, których suma wynosi 15 ... Suma, czyli a + b + c = 15 Trzy liczby, których suma wynosi 15 tworzą ciąg arytmetyczny W każdym uczniowskim zeszycie z II klasy LO, podręczniku do matematyki z ciągami, na tym forum w zakładce ciągi liczbowe] są informacje o własnościach ciągów, wystarczy przeczytać. Ciąg jest arytmetyczny, więc otrzymujemy kolejną zależność: 2b = a + c Jeżeli do pierwszej z nich dodamy 2, do drugiej 3, a do trzeciej 8 ... Chyba nie ma żadnej trudności, żeby po prostu zapisać: a + 2, b + 3, c + 8. Jeżeli do pierwszej z nich dodamy 2, do drugiej 3, a do trzeciej 8 to otrzymane liczby utworzą ciąg geometryczny. Znowu korzystając z przeczytanych informacji o własnościach ciągu geometrycznego przekładamy treść zdania w zapis: (a + 2) * (c + 8) = (b + 3)2 Wszystkie te zapisy, czyli równania zbieramy i zamykamy klamrą tworząc układ równań: 1. 2b = a + c 2. a + b + c = 15 ⇒ 3b = 15 ⇒ b = 5 3. (a + 2) * (c + 8) = (b + 3)2 1. c = 10 − a 3. (a + 2) * (18 − a) = 64 itd. Jak widać, pozostaje rozwiązać dość łatwy układ równań. ala i inni wpisujący zadania − wykażcie trochę swojej inicjatywy i nie okazujcie aż tak wyraźnie lenistwa, jak np. w tym przypadku.
23 wrz 11:17
Joanna: Trzy liczby a,b,c, których suma wynosi 18 tworzą ciąg arytm.Liczby a,b,c +3 tworzą ciąg geometr znajdź liczby a,b,c
25 wrz 18:53
penis: ← ← ← ⊂≈≈≈≈≈β
7 cze 00:44
5^2: 52
1 kwi 20:05
Hmmm...: Mam małe pytanie off−topic. Klikałem na profile różnych osób i nic szczególnego nie zauważyłem, ale po kliknięciu na przycisk "następne" na dole profilu użytkownika ala zostałem przekierowany na YT i zrickrollowany. ∑co się właśnie stałoβ
20 kwi 18:28