potegi...;/
ania12: zapisz w postaci potegi liczby 2.
a)14 5=
b)12 5
c) 0,5=
d) 0,25=
e)0,5 3=
f) 0,25 −4=
jak mam to zrobic"?:(
24 wrz 22:20
Kejt: 4 to 2 do której potęgi?
24 wrz 22:21
ania12: ehmm nie wiem... do
12
24 wrz 22:29
Kejt: 4=2x
x=..?
24 wrz 22:30
ania12: x=2
24 wrz 22:31
ania12: jak mam zrobic to zadanie?:(
24 wrz 22:35
Kejt: ze wzoru:
(a
m)
n=a
m*n
(2
−2)
5=...
rozumiesz?
24 wrz 22:38
ania12: niee bardzo...
24 wrz 22:40
Kejt: dobra. jeszcze raz. skup się ;>
24 wrz 22:42
ania12: a drugie to jak bedzie: czy tak 12 5=2 5 ?
24 wrz 22:45
Kejt: nie. zauważ, co się dzieje z potęgą jak "zmieniasz" z ułamka na liczbę naturalną.
24 wrz 22:46
24 wrz 22:48
ania12: nie wiem:( bedzie 2 u{−5}
24 wrz 22:48
ania12: * nie wiem, bedzie 2−5
24 wrz 22:49
Kejt: mhm 2
−5 
rozumiesz czy wytłumaczyć jeszcze?
24 wrz 22:49
Kejt: ten "−" to odwrotność liczby.:
24 wrz 22:51
ania12: nie za bardzo

a tych dalszych przykłądów to jzu wogole nie wiem jak zrobic
24 wrz 22:51
Kejt: hmm.. oblicz mi 4−1 na podstawie tego co napisałam.
24 wrz 22:52
ania12: =14
24 wrz 22:53
Kejt: łuhu
24 wrz 22:53
ania12: 6 −1
24 wrz 22:54
Kejt: dobra. to teraz zamień 0,5 na ułamek zwykły.
24 wrz 22:55
ania12: 510 ?

=
15=
24 wrz 22:58
ania12: albo nie! juz wiem
24 wrz 22:59
ania12: to bedzie 12 =2 −1
24 wrz 23:00
ania12: a d) to bedzie tak

= 0,25=
14=2
−2
24 wrz 23:01
24 wrz 23:01
sushi_ gg6397228: d) jest OK
25 wrz 07:15
sushi_ gg6397228: o,5= 2−1
25 wrz 07:16