;(
aaaa: witam.
jak moge rozwiazac takie zadanie:
( 4920 − 2,5):0,6+13,5=
24 wrz 14:23
Mateusz: Jaka jest kolejnosc wykonywania działan
24 wrz 14:25
aaaa: wiem wiem najpierw w nawiasach, pozniej pierwiastkowanie nastepnie mnozenei i dzielenie a
pozniej dodawanie i odejmowanie, ale nei wiem jak mam rozwiazac ten pierwszy nawias,
praktyxcznie calego nei wiem:(( mateusz pomozesz?
24 wrz 14:26
Mateusz: Najpierw dane ułamki mozesz sobie sprowadzic do postaci ułamka zwykłego a następnie wykonaj
działanie w nawiasie i potem zgodnie z kolejnoscią wykonywania działan
24 wrz 14:28
Mateusz: | | 49 | | 5 | | 3 | | 5 | |
( |
| − |
| ): |
| + 13 |
| |
| | 20 | | 2 | | 5 | | 10 | |
24 wrz 14:30
24 wrz 14:32
aaaa: wiem tak samo zrobilam

jalk zrobie to mi sprawdzisz?
24 wrz 14:34
aaaa: kurde nie wiemj jak to mam zrobic..:( buu:(
24 wrz 14:38
mila: Napisz jak robisz to zobaczę gdzie bład jest
24 wrz 14:50
Gustlik: | | 49 | | 5 | | 3 | | 1 | | 49 | | 50 | | 5 | | 27 | |
( |
| − |
| ): |
| +13 |
| =( |
| − |
| )* |
| + |
| =
|
| | 20 | | 2 | | 5 | | 2 | | 20 | | 20 | | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 5 | | 27 | | 1 | | 1 | | 27 | |
=(− |
| )* |
| + |
| =(− |
| )* |
| + |
| =
|
| | 20 | | 3 | | 2 | | 4 | | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 27 | | 1 | | 162 | | 161 | | 5 | |
=− |
| + |
| =− |
| + |
| = |
| =13 |
| |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
25 wrz 02:13