matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 279,
278
,
277
,
276
,
275
,
274
,
273
,
272
, ...,
całe
Zadania
Odp.
5
Uroboros:
x
4
− 3x
3
− 14x
2
− 20x − 24 = 0
1
K:
Proste PA i PB są styczne do okręgu w punkcie A i B. Prosta MN jest styczna do okręgu w punkcie C i przecina proste PA i PB w punkcie MN. Wiedząc, że długość odcinka MN wynosi 12 a PA 15
3
Tommy:
Wykaż, że dla dowolnej liczby całkowitej n wartość wielomianu n
2
−2n
3
+n
2
jest liczbą podzielną przez 4.
12
green :
Cześć czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak si ezamienia jednostki masy czasu i dlugosci
nigdy mi to nie wychodzi nie wiem jak mam to robic pomoze ktos?
4
gelynder:
Oblicz wartosc wyrazenia
cos60
∧
1
+
=
1+sin60
∧
tg30
∧
5
konrad509:
√
3+2
√
2
+
√
18−8
√
2
4
ani:
już rozwiazac tych przykladów z przekształcaniem wzorów a potrzebne mi sa na jutro bo dostane jedynke moglby mi ktos pomoc zrobic te 4 przyklady
2
Bardzo proszę o pomoc:
1) Oblicz jaka liczba cząsteczek zawarta jest w 5 molach azotanu V potasu. 2) Przygotowano 10 moli dwutlenku węgla. Oblicz jaka będzie masa tego związku.
2
lemurek:
Zadanie dotyczące wielomianów Witam! Mogę prosić o pomoc? Jak się do tego zabrać?
1
Techart:
Cyfry 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 ustawiamy losowo tworząc ciąg i potraktujemy go jako liczbę siedmiocyfrową, której pierwszą cyfrą nie może być 0. Ile jest możliwych takich ustawień, w
17
Aaa:
Wyznacz liczby A i B spełniające warunek: (6
4
0
+ 6
−
4
0
)(6
2
0
− 6
−
2
0
) = 9
A
8
B
−
4
eliza:
Mam zadanie, ale od czego tutaj zacząc? 1. Jaką długość ma promień okręgu wpisanego w romb o przekątnych długości 10cm i 12 cim?
1
bp48:
Zad. 1 Rozwiąż równania: a) (2
√
3
−x)(
√
3
+1)=7+
√
3
7
Ari:
Narysuj wykres funkcji kwadratowej:
1
y=
x
2
2
3
Monia:
w grupie 200 osób 65% uczy się j. angielskiego, 47 % uczy się j. rosyjskiego a 30 % uczy się obu tych języków. Oblicz prawdopodobieństwo że wybrana losowo z tej grupy osoba nie uczy się
4
ami123:
(4
√
15
)(
√
10
−
√
6
)
√
4−
√
15
7
Ken:
w trapezie rownoramiennym dlugosc wysokosci wynosi 14cm. Przekatne sa do siebie prostopadle a i ich punkt wspolny dzieli je w stosunku 1:3. Oblicz obwod trapezu.
1
Mateuszek:
Jak pokazać na diagramie kołowym 90 osób z 300? Jest na to jakiś wzór, czy jak to obliczyć? Proszę o pomoc.
1
Ziomq:
wytłumaczycie mi jak to rozwiązać? −−−>
3
√ 32
1
R.W.16l:
Hi hi hi haj i'm back...
5
kama:
oblicz cosinus sin2α+cosα+1=0
18
BenG:
Niestety nie wiedziałem jak napisać funkcję więc wrzucam zdjęcie. Chodzi o podpkt.: c) i d)
1
Kevin.:
uowodnij że jeżeli a,b>0 to
√
ab
≥ 2ab/a+b
1
malinka:
znajdz a
21
, jesli a
1
=
√
2
i r=
√
2
3
Charlie:
:::rysunek::: W trapezie ABCD gdzie AB||CD, |AB|=14cm, |DC|=3,5cm, |AD|=6cm, przedluzono ramiona AD i BC do
13
dario:
n
3
+6n
2
+9n+n które wyrazy tego ciągu są równe 25
26
POMOCY!!!!!!!!:
Dla jakich wartości m,n,p i q wielomiany w i g są równe W(x)=x
4
+mx
3
+nx
2
+12x+4
2
Radek:
określ dziedzinę wyrażenia a następnie przedstaw wynik w postaci ilorazu dwóch wielomianów..?
2
Monika:
W równoległoboku ABCD bok AB jest dwa razy dłuższy od BC, punkt S jest środkiem boku CD. Wykż że kąt ASB jest kątem prostym...
2
Aaa:
Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 7
n
* 2
3
n
− 3
2
n
1
Maxxi:
zad.1 sprawdz, czy istnieje taki kąt α, dla ktorego:
13
POMOCY!!!!!!!!:
4
+mx
3
+nx
2
+12x+4
14
Daniel:
3x
2
+1
2x−1
2
NAFIKA:
25
√
3
przez {2}
3
lolita ;)*:
Zbadaj, które z podanych zbiorów są równe. A={−2,2}
3
Paula:
Na świecie jest kilkaset milionów osób mówiących po Angielsku.Obok podano, jaka część tych osób mieszka w czterech wybranych krajach.
3
Jarop:
Jak to rozwiązać? pomocy A' ∩ [B' ∪ (B\A)]' (A,B ⊂ X ) Korzystając z praw rachunku zbiorów przekształcić do innej postaci zbiór:
1
anna:
a)Z tali 52 kart wybrano 5 wsród których były 4 asy. Na ile sposobów można dokonać takiego wyboru.
23
POMOCY!!!!!!!!:
Dla jakich wartości k wielomiany f i g są równe? f(x)=27x
3
−27x
2
+9x−1
1
Maruniaaaa:
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, wiedząc że ma ono jedno miejsce zerowe oraz że do jej wykresu funkcji należą punkty A= (1,2) i B= ( 4,
1
2
)
0
Karolina.:
udowodnij, że jeżeli a,b,c,d,e ∊R to a
2
+b
2
+c
2
+d
2
+e
2
≥(a+b+c+d)*e
3
Tommy:
Rozłóż wielomian na czynniki:
12
Cinu:
oblicz sume 20 poczatkowych liczb naturalnych, ktore przy dzieleniu przez 7 daja 3
3
mateunio:
w trapezie równoramiennym kąty przy krótszej podstawie są trzykrotnie większe od kątów przy dłuższej podstawie. krótsza podstawa ma długosc 4 cm , a odcinek łączący środki ramion−6 cm.
0
minA:
1)Oceń które zdanie jest prawdziwe: a)Do odcinka należy nieskończenie wiele punktów.
1
mateunio:
w trapezie równoramiennym kąty przy krótszej podstawie są trzykrotnie większe od kątów przy dłuższej podstawie. krótsza podstawa ma długosc 4 cm , a odcinek łączący środki ramion−6 cm.
4
siepr:
Zapisz równanie reakcji dysocjacji azotan V ołowiu IV
3
pietrucha :
Dana jest funkcja f(x) = (3m − 1)x − 7. Wyznacz parametr , tak aby miejscem zerowym funkcji była liczba x = −3
1
mateunio:
czesc w trapezie równoramiennym kąty przy krótszej podstawie są trzykrotnie większe od kątów przy
10
nina:
trzy liczby których suma jest równa 39 tworzą ciąg arytmetyczny . jeśli do drógiej dodamy 14 a trzecia pomnozymy 5 i od tego iloczynu odejmiemy 4 to otzrymane liczby utworzą ciąg
5
pietrucha :
1
Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x) =
√
1−
x
3
(całość jest pod pierwiastkiem)
8
lemurek:
Równanie wielomianowe Nie potrafię sobie z tym poradzić
1
Karolina:
udowodnij, że jeżeli a>0 to a+ 1/a ≥2
9
fruu:
Wsrod 40 osob 5 osob umie j angielski, 20 umie angielski i francuski, 10 tylko rosyjski. Wybieramy jedna osobe.
1
mateunio:
cześć pomożecie o to zadanie dotyczy czworokątów wypukłych Proszę o rozwiązanie tego zadania Różnica między długością przekątnej i długością boku kwadratu wynosi 2 cm. Oblicz pole i obwód
6
Kevin.:
Udowodnij, że jeżeli a,b ∊ R to a
2
−ab+b
2
≥0
2
POMOCY!!!!!!!!:
4
+mx
3
+nx
2
+12x+4
3
mateunio:
cześć pomożecie o to zadanie dotyczy czworokątów wypukłych
2
Kaska:
a)dla jakiej wartosci t liczny −6, −12, 18−t
2
sa kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego wie ktos jak to zrobic prosze o pomoc
2
NAFIKA:
Pomocy ! pilne
W trójkącie prostokątnym na przeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna a. Oblicz długość pozostałych boków trójkąta jeśli :
1
Emilka :
Pomocy
!
W trójkącie prostokątnym na przeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna a. Oblicz długość pozostałych boków trójkąta jeśli :
1
Rysiek:
Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, ..., 15} losujemy jednocześnie dwie. Ile jest możliwych wyników losowania, tak, aby:
2
Olaa:
1)Ola ma kota i psa
1
Justyna:
udowodnij że n kolejnych liczb całkowitych jest liczbą podzielną przez n . potrzebne fachowe rozwiązanie
3
Arek:
rozwiązywanie układów równań przeciwnych współczynników
3
swim:
:(
Napisz zaprzeczenia zdań, określ wartość logiczną zdania P i jego zaprzeczenia. jak to zrobić ?
1
Justyna:
dane są liczby całkowite a, b . Udowodnij że jeżeli 7|(2a+1) i 7|(3b−2) to 7|(a+b+1) .
4
Patryk :
wykaż że puknkty A=(−2,−7), B=(−1,−4), C= (4,11) są współliniowe
0
Monia:
w grupie 200 osób 65% uczy się j. angielskiego, 47 % uczy się j. rosyjskiego a 30 % uczy się obu tych języków. Oblicz prawdopodobieństwo że wybrana losowo z tej grupy osoba nie uczy się
15
Aleksandra:
:::rysunek::: Witam
0
Monia:
1
Monia:
0
kieski:
:::rysunek:::
1
Justyna:
udowodnnij że suma 2n+1 kolejnych liczb całkowitych jest liczbą podzielną przez 2n+1 . potrzebne jest fachowe rozwiązanie
5
kachel:
LICZBY ZESPOLONE:
10
Queisik:
Liczbe
√
19+8
√
3
przedstaw w prostszej postaci...
1
nina:
dla jakich wartości x i y liczby :x + y,2x − 1,y +2 są trzema kolejnymi wyrazami zarówno ciągu arytmetycznego jak i geometrycznego
2
ewu:
Oblicz długość boków i wysokości równoległoboku o obwodzie 72 wiedząc że stosunek długości jego wysokości wynosi 5:7 zaś stosunek miar jego kątów wewnętrznych 1:2
0
Monia:
10
POMOCY!!!!!!!!:
Dla jakich wartości k wielomiany f i g są równe? f(x)=27x
3
−27x
2
+9x−1
3
gimigis:
mam podane 3 punkty w układzie współrzędnych A(−2,2)
3
olaaaaaaa:
5!
4! + 5!
=
1
healp:
Witam, mam do rozwiązania nierówności kwadratowe 1. x
2
−49<0
0
ewu:
mam takie zadanie i nie wiem jak się za nie zabrać..
2
Moniaaa:
Zastosuj prawa De Morgana i podaj zaprzeczenia : a) Posadzimy tutaj drzewa lub krzewy.
0
gosia:
x
y=
1+x
2
3
Rastax:
Jak mam rozwiazac te nierownosc?
1
student:
Wyznacz ekstremum funkcji: z=e
x
2
(x+y
2
)
14
gelynder:
wykaz, ze dla kata ostrego α rownanie jest tozsamoscia
0
Monika:
Porównaj podane liczby i je rozpisz.
0
POMOCY!!!!!!!!:
4
+mx
3
+nx
2
+12x+4
0
Lolcia9:
(2x
2
−5y)
2
14
Asia:
Wyznacz a,b i c.
2
DD:
3
√
216
;
√
√
16
− 4
;
5
√
12
;
4
√
256
14
prybelm:
Przekształcanie wzorów Czy moze mi ktoś pokazac na tym przykładzie jak to sie robi
2
Grzesiek:
witam wiem ze to zadanie jest z fizyki ale nie wiem gdzie napisać niema rządniej inne stronki tego typu a oto zadanie :
7
gosia:
Oblicz 120% liczby:
1
Ola:
Oblicz : a) |2x−3| +3 |x+2|=8
1
kasia:
Dla jakich wartości parametry m zbiory
x+1
A={x∊C:
>m} i B={x∊R:
√
3+IxI
<2} są rozłączne
x−1
Potrzebuję pomocy, jeśli ktoś miałby chwilę i pomógł mi rozwiązać to zadanie to będę bardzo
1
justi2719:
dany jest prostopadłościan a=12 cm b=5 cm c=13cm a) wyznacz długość przekątnej tego prostopadłościanu
2
pati507:
rozwiąż równanie: −x
4
+ 2x
3
−2x+1=0
1
Patrycja:
a)−13,1−2,5 b)17,21−20,03
6
KaTe:
czy rozwiązaniem układurównań : x+2y=3 −x+y=2
12
jagoda:
Witam Wszystkich mam 2 zadania
1
Asia:
Oblicz dla jakich wartości m prosta będąca wykresem funkcji liniowej określonej wzorem y=(2m+1)x=3m−2:
0
werka:
Jak obliczyć ile płynu jest potrzebne do umycia 1 m
2
podłogi. Płyn jest koncentratem. Użycie 1:80.
15
gosia:
Oblicz dokładną wartość wyrażenia
34
Monika:
Oblicz granicę ciągu lim 4n – √(16n
2
+6n−15) lim┬(x→0)〖(e
x
−1)/sin2x〗
6
Grzesiek:
Potrzebuje rozwiazac taki uklad rownan
11
magda:
Dana jest liczba a= (2
3
− 4 * 2
1
2
)
2
3
2 .
1
nikki:
Trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej AB jest wpisany w okrąg. Kąt CAB ma miarę 50stopni. Wyznacz kąt między styczną do okręgu poprowadzoną w punkcie B bokiem BC trójkąta.
5
gosia:
wskaż liczbę która jest dwa razy większa od : [ ( 4,2 )
−
1
]
−
8
* ( 4,2 )
−
6
są przykłady abcd ale ja potrzebuje rozwiąznanie tego zadania bardzo proszę o pomoc
6
tuman :( pomocy:
oblicz 5 do
4
3
*
3
√
5
4
25
Aleksandra:
Oblicz liczbę protonów, elektronów, powłok oraz elektronów walencyjnych poszczególnych pierwiastków
2
iwka:
W trapezie równoramiennym przekątna ma 13 cm długości, a wysokości 5 cm. Oblicz pole tego trapezu.
1
SJZ:
Z urny w której są 4 kule o nr 1, 2, 4 i 6 losujemy kolejno dwie kule bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo tego że nr 2 będzie o 2 większy od nr 1 kuli.
1
siery :
Witam mam pare takich zadan do zrobienia niebardzo wiem jak , bardzo dziekuje jak ktoś pomoze
5
emes:
mam wykonać działanie na tym wielomianie i go uporządkować, czy ktoś wie jak rozwiązać ten przykład? −> (x−5)
2
(x−
√
2
) +x
2
(2−x
√
2
)
2
emes:
mam rozłożyć ten oto wielomian na czynniki x
3
−
1
2
x
2
+4x−2
13
olek27:
Mam prośbę jak obliczyć miejsce(a) zerowe,ekstremum funkcji ewentualnie monotoniczność f(x) = 1/2 x + x/2
24
Grzesiek:
A. Powierzchnia skrzydeł muchy wynosi 1,2*10
−
5 m
2
a skrzydła samolotu 510m
2
ile razy skrzydła samolotu są większe od skrzydeł muchy.
24
Elunia:
2x−y=−6 y=x+2
9
gelynder:
√
3
oblicz wartosc wyrazenia sinα+cosα, gdy sinαcosα =
i α jest katem ostrym
2
3
capitanpl:
Funkcja Logarytmiczna: Witam Jak sprowadzić do logarytmu z x tak żeby umieścić na osi funkcje logarytmiczną y=log22(x+3) z góry dzięki
1
mirinda:
Rysiek zachecony mozliwoscia łatwego zarobku, zrobił zdjęcie 31 osobwej klasie młodszego brata. Aby być konkurencyjnym, zaproponował cenę 5 zł za odbitkę (przy conajmniej 15 osobach) i
2
arcer:
narysuj wykres funkcji f i podaj przedziały monotoniczności
2
ziom:
18
<
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
1
2
* 2
<
1
2
3
<
1
2
* 27
<
1
2
1
SJZ:
Spośród wszystkich liczb czterocyfrowych w których zapisie uzyto tylko cyfr 2,3,5 i 6 losujemy jedna liczbe. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana loiczba:
1
pegi:
Pole trojkata ABF, bedacego przekatna graniastoslupa rowna sie 9
√
7
cm
2
. Oblicz dl. krawedzi i pole siatki.
1
Tomek:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 8cm, a wysokość 10 cm. Oblicz pole pow. całkowitej i objętość
3
gelynder:
Pole trojkata ABC jest rowne 14 cm
2
. Oblicz miarę kąta ostrego BCA, gdy |AC| = 8 i |BC| = 7.
13
Cinu:
oblicz wyraz pierwszy a
1
i roznice r ciągu arytmetycznego (a
n
), jeżeli a
2
= 6, a
7
− a
4
= 12
9
Anka:
Hej, pomóżcie. Mam ciąg geometryczny. Mam dane:
9
asdasd123:
Jak zrobić te przykłady ?
3
eselle:
ładnie proszę o pomoc z tym przykładem
21
vackerman:
Jak obliczyć tg 22,5 stopni
1
niewiadomaaa:
Mam zadanie: wektor a ma współrzędne (2,4). Narysuj ten wektor w układzie współrzędnych.
7
elunia :
4x−12−4x−2y=x−y x+y+12=0
11
czekolada:
i jeszcze: dla jakich wartosci x liczby: x
2
−5, x−2, 4x−x
3
+4 tworza (w podanej kolejnosci) ciag arytmatyczny?
2
DD:
Ile siódemek mieści się w liczbie 7
92
?
0
rzodkiew:
Zad 1. Jednego dnia kolarz przejechał pewną drogę w ciągu 50 minut. Następnego dnia zwiększył prędkość o 1 km/h i w ciągu 1 godziny i 10 minut przejechał o 5 km więcej. Z jaką prędkością
10
Kacper:
(x−3)(x+3)+3y−x+2=(x−2)
2
+y −2x+y=2
1
capitanpl:
Witam
1
pomocy:
mam wielki problem z zadaniem gdzie muszę narysować wykres funkcji i zaznaczyc przedziały monotoniczności mając a)f(x)=2x
2
−|x| i b) f(x)= x
2
−2|x|−1.proszę o przynajmniej jakies
4
iwka:
Dane są proste k: 2x + 3y = 0 i l: 3x + 2y + 1 = 0. Proste k i l: a) są równoległe
5
Daria:
Pomoże ktoś? Przyjrzyj się uważnie równaniu i rozwiąż je jak najprostsza metodą.
4
eselle:
Witam mam problem z zadaniem :
5
Miki:
W układzie współrzędnych zaznacz zbiory:
A={(x,y): x∊R, y∊R, |x|+|y|≤5}
1
gelynder:
wiedzaz ze kat α jest katem ostrym oblicz wartosc wyrazenia
2
magda:
f(x)= −|x2+5x+6|
1
pegi:
Stozek o promieniu podstawy dlugosci r=7,2 przecieto plaszczyzna rownolegla do podstawy i odlegla od tej podstawy o 4,2 cm. Pole otrzymanego przekroju stozka rowna sie 23,04 π cm
2
.
7
Boruc:
Witam, dostałem oto kilka takich przykładów które mam rozwiązac za pomoca wzorów skróconego mnożenia, nie będę ukrywał że jestem noga z matmy...
0
fizyka pomocy:
w wagonie pociągu jadącego ruchem prostoliniowym stoi pasażer. podrzucił on pionowo w górępiłeczkę ktora po pewnym czasie powrocila do jego dloni.
3
czekolada:
znajdz trzynasty wyraz ciagu arytmetycznego : a
3
− a
1
= −1
2
POMOCY!!!!!!!!:
(x
3
−2)(x
3
+2)−(2−x)(x+2)(4+2x+x
2
)(x
2
−2x+4)+3x
3
+60
1
gelynder:
Oblicz miare kata ostego α, gdy: 1
2
hektor:
Pomóżcie rozwiązać, próbowałem sam i nie dałem rady wiem co mam robić ale nie wychodzi:
3
czekolada:
znajdz trzynasty wyraz ciagu arytmetycznego : a
3
− a
1
= −1
1
Maxxi:
oblicz obwod i pole trapezu prostokatnego w ktorym gorna podstawa jest dwa razy krotsza od dolnej, kat ostry ma miare 60', a wysokosc wynosi 10dm.
2
Martynaaa:
Ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych, o różnych cyfrach, podzielnych przez :
1
pegi:
Czy ktos moze mi wyjasnic mi prawdziwosc podanych kwantyfikatorow ?
2
teri:
wykaz że wartość wyrażenia
3
3
3
3
+
+
+...+
√
2
+
√
3
√
3
+
√
4
√
4
+
√
5
√
127
+
√
128
jest mniejsza od 30
3
WSP:
mam pytanko
jeśli mature na pziomie podstawowym z matematyki umiem nawet dobrze to ile moze mi zająć przygotowanie do rozszeżonej
i czy da sie samemu do tego dobrze
3
Filip:
Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny ma długość 1. Obliczyć długość boków trójkąta, wiedząc, że są one liczbami całkowitymi.
2
BenG:
Wykresy funkcji f(x)=ax2+bx+c oraz g(x)=1/2x2+2x+2m mają wspólną oś symetrii. Funkcja f nie ma miejsc zerowych. Częścią wspólną zbiorów wartości obu funkcji jest przedział <−4,5;−2>. Znajdź
0
xoxox:
1.3. Punkt materialny ma w pewnym momencie szybkość 0,3 m/s. Częstotliwość jego drgań wynosi 0,5 Hz, a największe wychylenie 0,2m. Oblicz wartość przyspieszenia tego punktu.
5
kachel:
PILNE
1
Daria:
Przyjrzyj się uważnie równaniu i rozwiąż je jak najprostsza metodą.
7
anonimowa:
mam zrobić zadanie na jutro, kompletnie nie mam pojęcia jak to obliczyć. Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
0
mała :):
Równania i nierówności liniowe − ponawiam! Proszę o pomoc! http://matematyka.pisz.pl/forum/56215.html
1
beatka:
W czasie porzadkowania biurka Kuba włożył przez nieuwage 3 uszkodzone dyskietki do pudełka , w którym było już 7 dyskietek uŻywanych ale dobrych. Jacek wyjał losowo z pudełka 2 dyskietki.
1
bujaszaka:
Napisz równanie symetralnej odcinka AB gdy: A=( 2, 3)
0
gelynder:
Oblicz miare kata ostego α, gdy:
1
marek:):
a=8cm b=5cm
0
Karol:
Rozłóż wielomian w na czynniki. Jeżeli w rozkładzie pojawi się czynnik stopnia drugiego, uzasadnij, że nie da się go rołożyć na czynniki liniowe.
1
gosiak:
Dany jest wielomian W(x) = 8x5 – 32x3 – x2 + 4. a) Rozłóż ten wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia.
4
Kasia:
Rozwiąż równanie: (Kwadratowe)
x(x−2)
(2x−3)
2
1
−
=
(x−2)(x+2)
2
6
3
0
emil:
Krótszy bok prostokąta o wymiarach 4 cm x 7 cm zwiększamy o x cm, a dłuższy bok zmniej − szamy o x cm.
1
Maxxi:
:::rysunek::: zad.
0
xoxox:
1.3. Punkt materialny ma w pewnym momencie szybkość 0,3 m/s. Częstotliwość jego drgań wynosi 0,5 Hz, a największe wychylenie 0,2m. Oblicz wartość przyspieszenia tego punktu.
0
nikki:
Trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej AB jest wpisany w okrąg. Kąt CAB ma miarę 50stopni. Wyznacz kąt między styczną do okręgu poprowadzoną w punkcie B bokiem BC trójkąta.
11
geek:
Witam, chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył problem który zamieściłem tutaj: http://matematyka.pisz.pl/forum/forum.py?komentarzdo=2438, kompletnie nie wiem jak zacząć od czego zacząć chociaż pomysłów mam dużo.
12
Jola:
Samochód przez połowę czasu jechał z prędkością 40km/h,a przez drugie pół czasu 60km/h.Jle wynosi wartość prędkości średniej?
0
Bernadetta:
matura próbna jutro
pomocy mam pytanie..
0
mała :):
Bardzo proszę o pomoc! Pilne!
0
ala:
1.Licząc od Słońca Ziemia jest trzecią z kolei planetą, a Mars czwartą. Jaki jest tor Marsa, jeśli przyjmiemy, że:
0
xoxox:
proszę o pomoc z fizyki
0
dai:
7
1
an=−
+1 , bn=
+2
n
2N
0
Katarzyna:
: Rzucono dwiema kostkami:zieloną i żółtą> na kostce zielonej otrzymano parzystą liczbę oczek, a na kostce żółtej − liczbę oczek mniejszą od 4. Ile jest możliwych takich wyników? Zbiór
2
miki:
jaki jest wynik takiego działania: (
√
5
−
√
2
)
3
1
Agula:
3
We wrześniu pan Nowak otrzymał premię w wysokości X zł.
wydał na prezent dla córki, a
4
6
na prezent dla syna. 40% pozostałej kwoty wydał na prezent dla żony. Wyznacz X jeśli
35
pozostało mu jeszcze 630 zł.
1
miki:
czy −
√
10
jest liczbą ujemną
1
martyna:
Pole trójkąta ABC jest równe 14 cm2. Oblicz miarę kąta ostrego BCA, gdy |AC|=8 i |BC|=7
1
alegoria:
BIG PROBLEM! zawodnikom przydzielono kolejne numery od 1 do n. Ilu jest zawodników, jeśli numery startowe
2
misia :
przedstaw iloraz w postaci potęgi o wykładniku ujemnym.
3
a43a:
(
1
2
)
1
2
: 4
√
3
2
. (
1
8
)
√
27
. 16
3
0
Ala:
FIZYKA 1.Licząc od Słońca Ziemia jest trzecią z kolei planetą, a Mars czwartą. Jaki jest tor Marsa,
0
kasia:
Oblicz wartość wyrażenia sin alfa + cos alfa, gdy sin alfa * cos alfa = pierwiastek 3 / 2 i 0* <alfa<90*
2
Katarina:
1. Jak zamienić 2 milisekundy [ms] na sekundy [s]?
0
Ala:
1.Licząc od Słońca Ziemia jest trzecią z kolei planetą, a Mars czwartą. Jaki jest tor Marsa, jeśli przyjmiemy, że:
archiwum 279,
278
,
277
,
276
,
275
,
274
,
273