pomocy ...
nina: trzy liczby których suma jest równa 39 tworzą ciąg arytmetyczny . jeśli do drógiej dodamy 14 a
trzecia pomnozymy 5 i od tego iloczynu odejmiemy 4 to otzrymane liczby utworzą ciąg
geometryczny . oblicz te liczby
9 wrz 17:23
TOmek : a + b + c =39 arytm.
a,b+14, 5c−4 geom.
3 niewiadome czyli musi być układ składający sie z 3 równań
2b=a+c
a + b + c =39
(b+14)2=(5c−4)*a
rozwiązujesz układ
9 wrz 17:35
TOmek : jaki Ci wyszedl wynik?/ jaki masz w odp. ?
9 wrz 18:08
nina: dzięki juz kumam
9 wrz 18:10
nina: yyyy ... kurcze nie chce mi to wyjść
9 wrz 18:14
9 wrz 18:14
Piter: a+c=2b
a + b + c=39⇒ a + c= 39 − b
39 − b= 2b
3b=39
b=13
(b+14)
2=(5c−4)*a
Podstawiasz b
(13+14)
2=(5c−4)*a
729=5ac − 4a
Z równania a + b + c =39⇒a=26 − c, podstawiasz w miejsce a 26−c
729=5(26−c)c − 4(26−c)
729=130c − 5c
2 − 104 + 4c
5c
2 − 134c + 833=0
Δ=17 956 − 16 660=1296
√Δ=36
c= 17
a+17=26
a=26−17=9
Pozdrawiam
9 wrz 18:42
nina: yyyy ..

dziękuje
9 wrz 19:03
nina: mam jeszcze jedno pytanie skąd ta delta



Δ=17 956 − 16 660=1296
9 wrz 19:39
Piter: Z pewnością znasz wzór na deltę:
Δ=(−134)2 − 4*5*833
Δ=17 956 − 20*833
Δ=17 956 − 16 660
9 wrz 19:47
nina: aaa no tak już wszystko wiem

ok dzięki
9 wrz 19:49