ciągi
dario: n3+6n2+9n+n które wyrazy tego ciągu są równe 25
9 wrz 20:14
TOmek : n3+6n2+9n+n=25
n3+6n2+10n−25=0
9 wrz 20:22
TOmek : niech ktoś dalej to poprowadzi, ja nie wiem jak : (
9 wrz 20:24
dario: miało być n3+6n2+9n+9
9 wrz 20:24
think: z tym zadaniem jest coś nie tak

Dario przepisałeś dokładnie treść zadania?
9 wrz 20:25
think: to tak jak radził zrobić TOmek i poszukaj pierwiastków wśród dzielników wyrazu wolnego.
9 wrz 20:28
dario: jaka liczba wyrazów tego ciągu jest równa 25
9 wrz 20:30
TOmek : n3+6n2+9n+9−25=0
n3+6n2+9n−16=0
dzielniki −16
1,−1,3,−3,16,−16
mamy równanie wielomianowe więc
W(1)=1+6+9−16=0
Z tw. Bezout'a wiemy ,ze wielomian ten dzieli się przez x−(+1) czyli przez x−1
(n3+6n2+9n−16):(x−1)
Schemat Hornera
1
1 6 9 −16
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 7 16 0
(x2+7x+16)(x−1)=n3+6n2+9n−16
Δ<0
odp x=1
sprawdcie
9 wrz 21:04
TOmek : ?
9 wrz 21:16
Godzio:
Jest ok
9 wrz 21:18
TOmek : a mogę sobie tak swobodnie pisać "równanie wielomianowe i pózniej ,ze W(x)" bo przeciez to są
ciągi?
9 wrz 21:20
Godzio:
raczej powinieneś używać "an = ... " i nie używać "x" tylko "n"
9 wrz 21:22
think: ciągi wyrażone wzorem, który jest wielomianem przecież
9 wrz 21:23
TOmek : ok
9 wrz 21:31