Liczby zespolone
kachel: LICZBY ZESPOLONE:
znajdź warunki aby iloraz
był:
a. rzeczywisty
b. urojony
Ktoś ma pomysł

jak to ugryźć (zbior zadan Anusiaka)
9 wrz 17:18
kachel: postac kartezjanska to z = a +bi, nie wiem czy to dobra droga czy isc w postać trygonometryczna
9 wrz 17:19
kachel: ktos ma pojecie co moge tu zrobic//
9 wrz 17:39
b.: lepiej z=a+bi, podstaw, wylicz czesci rzeczywista i urojona danego ilorazu (albo, innymi slowy,
przedstaw podany iloraz w postaci x+iy, gdzie x,y rzeczywiste)
9 wrz 17:42
AS: Przyjmuję z = a + b*i , a,b ∊ R
| z − 1 | | (z − 1)*(z − 1) | | (z − 1)2 | |
| = |
| = |
| |
| z + 1 | | (z + 1)*(z − 1) | | z 2 − 1 | |
Odp. do a) b = 0
Odp. do b) b ≠ 0
9 wrz 17:50
kachel: w sumie tez tak mysle
9 wrz 18:32