| m | kg | |||
się z prędkością Vśr=500[ | ]. Gęstość ϱgazu=5,2[ | ]. | ||
| s | m3 |
| pciśnienie*Vobjętość | ||
− | =const=k | |
| T |
| F | ||
−p= | , S=PP | |
| S |
| 1 | ||
−zmiana pędu cząsteczki(−ek) −> |Δp|=2mcz*Vśr (−ek −> |Δp|= | N*2mcz*Vśr) | |
| 3 |
| ||||||||
−p= | ||||||||
| Vobj |
| N | ||
−liczba cząstek w objętości −> n= | , N to wg jego ustaleń liczba cząstek gazu | |
| V |
| ϱ*Vśr2 | ||
−p= | ||
| 3 |
| p*Vobj | ||
− | =N*k(=n*NA*k) | |
| T |
| p*Vobj | ||
− | =k*NA, dla n=1 i jest to stała teoretyczna | |
| T |
| p*Vobj | ||
− | =R, dla n=1 i jest to stała doświadczalna | |
| T |
| p*Vobj | ||
N= | ||
| T*k |
| J | ||
R=8,314 [ | ] | |
| K |
| kg*m2 | ||
k=1,38*10−23 [ | ] | |
| s2*K |
| ϱ*Vśr2 | ||
p= | ||
| 3 |
| T*n*R | ||
p= | ||
| Vobj |
| mmasa | ||
Ro= | ||
| Vobj |
| mmasa | ||
n= | ||
| μmolowe coś |
| mVśr2 |
| ||||||||||||
po przyrównaniu: | = | ||||||||||||
| 3 | Vobj |
| kg | kg | |||
ale tu się także wszystko wali, bo jednostka, zamiast [ | ] wychodzi mi [ | ] | ||
| mol | mol*m2 |