Równanie wielomianowe
lemurek: Równanie wielomianowe
Nie potrafię sobie z tym poradzić

x
3+12x
2+44x+48=0
8 wrz 18:32
lemurek: Prosiłbym chociaż o jakieś naprowadzenie w jaki sposób to rozwiązać

Chodzi mi głównie o doprowadzenie tego do postaci "iloczynowej'
8 wrz 19:15
Bogdan:
Z dzielników wyrazu wolnego, czyli liczby 48 wybieramy ten, który spełnia równanie.
Niech tym dzielnikiem będzie liczba p.
Wykonaj teraz dzielenie (x3 + 12x2 + 44x + 48) : (x − p) np. schematem Hornera.
W wyniku otrzymamy równanie kwadratowe, czyli Δ itd.
8 wrz 20:51
Eta:
W(−2)= −8+ 48 −88 +48= 0
podziel schematem Hornera W(x) przez ( x +2)
8 wrz 20:55
TOmek : Eta z tw. o pierw. wym. znalazłas te −2 czy jest jakiś szybszy sposób?
8 wrz 21:01
think: TOmek to wprawne oko

i ponieważ są same plusy trzeba było szukać liczby ujemnej aby potęgi
nieparzyste rekompensowały parzyste
8 wrz 21:07
TOmek : "doświadczenie"
8 wrz 21:08
aśka: (x2 − 4x + 3 ) ( 4x − 12 )>0
9 wrz 16:37
lemurek: Poradziłem sobie z tym inaczej

Przyznam bez bicia, że trochę mi to zajęło

x
3+12x
2+44x+48=0
x
3+2x
2+10x
2+20x+24x+48=0
x
2(x+2)+10x(x+2)+24(x+2)=0
(x+2)(x
2+10x+24)=0
Δ=4
√Δ=2
x
1=−4
x
2=−6
(x+2)(x+4)(x+6)=0
x∊{−6;−4;−2}
9 wrz 19:43