Planimetria
Filip: Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny ma długość 1. Obliczyć długość boków trójkąta,
wiedząc, że są one liczbami całkowitymi.
8 wrz 18:15
Eta:

a= x+1 , b= y+1, c= x+y
x>0 i y>0
z tw. Pitagorasa
( x+1)
2 +(y+1)
2 = ( x+y)
2 => 2x +2y +2= 2xy
to: x+y+1= xy
xy−x= y+1
x( y−1)= y+1
| | y+1 | | y−1 +2 | | 2 | |
x= |
| = |
| = 1 + |
|
|
| | y−1 | | y−1 | | y−1 | |
dzielnikami dodatnimi liczby 2 są : 1 i 2
zatem: y−1=1 lub y−1= 2
y= 2 lub y= 3
to:
x= ........ lub x =........ dokończ
odp: długości boków tego trójkąta:
3, 4, 5
| | a+b−c | | 3+4−5 | |
spr: r= |
| = |
| = 1 ...... czyli ok  |
| | 2 | | 2 | |
8 wrz 18:46
Filip: wow... cytując klasyka 100 lat bym myślał i bym nie wymyślił. Dzięki bardzo!
8 wrz 18:49
Eta:
Podałam Ci rozwiązanie ze względu na sentyment do imienia
Filip
8 wrz 19:21