uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba jest podzielna przez
Aaa: 


Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 7
n * 2
3n − 3
2n
jest podzielna przez 47.
9 wrz 17:54
suseł:
stosując wzór:
an −bn= (a−b)( an−1 +an−2*b +....... + a*bn−2+bn−1)
7n*(23)n−(32)n= (7*8)n − 9n= (56−9)( 56n−1+ 56n−2*9+........ + 9n−1)
= 47*( ........... ) −−− ten iloczyn jest podzielny przez 47
c.n.u
9 wrz 18:15
Aaa: dzięki
9 wrz 20:52
fruu: czy to zadanie mogloby byc rozwiazane w ten sposob:
7n*23n−32n=7n*8n−9n=56n−9n
19 wrz 13:36
sushi_ gg6397228: tak i potem
56n− 9n= (56−9)(56n−1 ...)
19 wrz 13:43
fruu: (56n−1 ...) nie rozumiem po co to sie daje ;s
19 wrz 13:45
fruu: juz kapuje, dzieki
19 wrz 13:48
sushi_ gg6397228: jak masz
xn−1= (x−1)(xn−1 +xn−2 .... +1)
rozklad wielomianu
19 wrz 13:49
dsa: 52
1 gru 18:00