Dane:
AC = 13
DE = 5
Do obliczenia pola trapezu potrzebujemy długości podstaw AB i CD
Z twierdzenia pitagorasa obliczymy długość EB
132 = 52 + EB2
169 = 25 + EB2
EB2 = 144
EB = 12 (wynik −12 odpada bo chodzi o długość boku)
Zauważmy, że DC=EF i AE = FB, oznaczmy AE i FB przez x
Wówczas AB = 12 + x
a DC = 12 −x
Obliczamy pole trapezu
| 12+x+12−x | ||
P = | 5 | |
| 2 |
Do obliczeń pola trapezu nie potrzebujemy długości podstaw AB i CD.
| a + b | a + b | |||
Pole trapezu: P = | * h, |EB| = | |||
| 2 | 2 |