matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
symbol newtona
eselle:
Witam mam problem z zadaniem : rozwiąż równanie:
n
2
= 21
i zaczęłam :
n!
= 21
2!*(n−2)
ale nie wiem co dalej ładnie proszę o pomoc
8 wrz 19:59
Kejt:
zjadłaś jedną silnię
n!
=21
2!*(n−2)!
https://matematykaszkolna.pl/strona/1014.html
8 wrz 20:01
Bogdan:
albo prościej:
n
2
n(n − 1)
= 21 ⇒
= 21 i n∊N i n≥2
1 * 2
n
2
− n − 42 = 0 Δ = itd.
8 wrz 20:04
eselle:
dzięki
8 wrz 20:06
eselle:
mogłabym prosić o pomoc jeszcze z tym przykładem:
n
2
n
3
+
= 56
i zaczęłam tak
n!
n!
+
= 56
2!*(n−2)
3!*(n−3)
n*(n−1)
n*(n−1)*(n−2)
+
= 56
2
6
3n*(n−1) + n*(n−1)*(n−2)
=56
6
i wyszedł mi wielomian ? n
3
−5n−336=0 i teraz nie wiem co dalej i w sumie nie jestem pewna czy dobrze to zaczęłam.
8 wrz 20:33