BŁAGAM O POMOC!
anonimowa: mam zrobić zadanie na jutro, kompletnie nie mam pojęcia jak to obliczyć. Z góry bardzo dziękuje
za pomoc.
2008 * 2009 + 1
======================== =
(2008)do potęgi drugiej + 2009
to jest w ułamku .
trzeba to rozpisać bez użycia kalkulatora. nie mam pojęcia jak to zrobić
8 wrz 18:34
Svanar: | 2008*2009+1 | | 2008*2009+1 | | 2008*2009+1 | |
| = |
| = |
| = 1 |
| 20082+2009 | | 20082+2008+1 | | 2008(2008+1)+1 | |
8 wrz 18:41
anonimowa: skąd ci się wzięło (2008+1) to w nawiasie?
8 wrz 18:43
Svanar: Wyciągam 2008 przed nawias
8 wrz 18:44
anonimowa: skąd wzięło się jeszcze po wyciągnięciu przez nawias +1 mogłabyś mi to wytłumaczyć? jutro mamy
to omawiać. z góry dzięki.
8 wrz 18:50
Svanar: 20082+2009 = 20082 + 2008 + 1(bo 2008+1 = 2009) = 2008(2008+1) +1 ← ta ostania jedynka
jest przepisana, ta pogrubiona
8 wrz 18:52
anonimowa: dzięki wielkie już wszystko rozumiem : D
8 wrz 18:56
Svanar:
8 wrz 19:00