wielomiany
emes: mam wykonać działanie na tym wielomianie i go uporządkować, czy ktoś wie jak rozwiązać ten
przykład? −> (x−5)
2 (x−
√2) +x
2(2−x
√2)
będę wdzięczna...
9 wrz 01:19
Eta:
Echh

(x
2−10x+25)(x−
√2)+2x
2−
√2*x
3=
=x
3 −
√2x
2 −10x
2 +10
√2*x +25x −25
√2 +2x
2 −
√2x
3=
= ( 1−
√2)*x
3 −(8+
√2)x
2 +5(2
√2+5)x −25
√2
Dobranoc
9 wrz 01:35
emes: Eta, dzięki

,a mogłabyś/mógłbyś mi napisać mi skąd wziął się ten wynik, bo nie rozumiem skąd
te wyrażenia w nawiasach i jak to obliczyłeś/aś ?
−>( 1−√2)*x3 −(8+√2)x2 +5(2√2+5)x −25√2
9 wrz 01:43
Eta:
z grupowania wyrazów podobnych:
x
3 −
√2*x
3 = ( 1−
√2)x
3
−
√2x
2 −10x
2 +2x
2= −
√2x
2 −8x
2= −(8+
√2)x
2
10
√2x +25x = 5( 2
√2+5) x
i wyraz wolny: −25
√2
9 wrz 01:48
emes: dzięki, już rozumiem
9 wrz 01:50
Eta:
ok
9 wrz 01:52