Ken: w trapezie rownoramiennym dlugosc wysokosci wynosi 14cm. Przekatne sa do siebie prostopadle a i
ich punkt wspolny dzieli je w stosunku 1:3. Oblicz obwod trapezu.
9 wrz 21:22
Godzio:

h = 14
b = 3x
√2
a = x
√2
| | b − a | | 3x√2 − x√2 | |
y = |
| = |
| = x√2 |
| | 2 | | 2 | |
h
2 + (b − y)
2 = (4x)
2
14
2 + 8x
2 = 16x
2
14
2 = 8x
2
14 = 2
√2x
| | 7√2 | |
x = |
| => a = y = 7, b = 21, |
| | 2 | |
h
2 + y
2 = c
2
14
2 + 7
2 = c
2
338 = c
2
13
√2 = c
L = 2c + a + b = 28 + 26
√2
9 wrz 21:27
Ken: Mam dwa pytania do tego.
Po pierwsze :
c2= 245 , a nie 338
A po drugie :
mógłbyś mi powiedzieć skąd wzięło się b i a? Domyślam się ze z przekątnych, ale masz może w
głowie jakieś twierdzenie na to? Skąd wiesz o tym? Tak dla jasności.
9 wrz 21:44
sushi_ gg6397228: masz trojkat prostokatny,: x,x,a o kacie prostym miedzy "x" i "x" wiec bok "a" to
przeciwprostokatna kwadratu
9 wrz 21:48
sushi_ gg6397228: "y+b", 3x, 3x masz kolejny trojkat prostokatny
9 wrz 21:50
Ken: okej, już rozumiem.
A co do ostatecznego wyniku to jest:
c2=245 = 7√5
L=14√5+28= 14(√5+2) ≈59,3
9 wrz 21:53
Godzio: ok sorki

zamiast 14 wziąłem 17
9 wrz 21:55
Ken: Dzięki za pomoc
9 wrz 22:01
Ważecha: Skad wzieliscie tu takie y. Od czego to zależy?
6 paź 11:34