.
vackerman: Jak obliczyć tg 22,5 stopni
7 wrz 19:45
Kejt: z tablic wartości dla tg 23o i 22o i średnia arytmetyczna..
7 wrz 19:46
vackerman: Zapomniałam napisać, że bez użycia kalkulatora i tabic...
7 wrz 19:47
Kejt: 22,5o*2=45o
dalej już chyba sobie poradzisz..
7 wrz 19:49
vackerman: No właśnie nie bardzo
7 wrz 19:51
Kejt:

| | 1 | |
wylicz tangens.. i pomnóż przez |
| |
| | 2 | |
7 wrz 19:54
vackerman: To wychodzi 0,5, ale ma wyjść √2 −1
7 wrz 19:59
Amaz:
niech x=22,5
o, tgx=?
tg2x=1
| 2sinxcosx | |
| =1 /*cos2x−sin2x
|
| cos2x−sin2x | |
2sinxcosx=cos
2x−sin
2x /:2cos
2x
tg
2x+2tgx−1=0
Podstawienie t=tgx, t>0, bo x=22,5
o
mamy: t
2+2t−1=0
t=
√2−1
7 wrz 20:15
vackerman: Dziękuję bardzo

!
7 wrz 20:30
vackerman: | | π | | 2 | |
Oblicz wartość sinα, gdy α∊(0; |
| ) i cosα= − |
| . Jak się zabrać za takie zadanie  nie |
| | 2 | | 3 | |
wiem jakie to ma znaczenie, że α należy do określonego przedziału...
8 wrz 18:05
Filip: Jeśli α∊(0;π2) to cos nie może być ujemny...
Generalnie wylicz z jedynki trygonometrycznej sinα=√1−cos2α, a potem odczytaj rozwiązania z
sinusioidy.
8 wrz 18:24
vackerman: | | 2 | |
Czyli nie będzie √1+ |
| ale minus  skoro cos nie moze być ujemny |
| | 3 | |
8 wrz 18:42
Filip: Nie, cos podnosisz do kwadratu, a więc cos2 jest zawsze dodatni. Zatem
sinα=√1−49 i skoro α∊(0,π2) to wartość sinusa jest dodatnia
sinα=√53
Nie rozumiem tylko czemu cosinus jest ujemny skoro to cosinus tego samego kąta. W tym
przedziale wartości cosinusa są tylko dodatnie. No ale nieważne w sumie.
8 wrz 19:08
vackerman: Racja nie zwróciłam uwagi na 2
8 wrz 19:39
vackerman: ale i tak wynik w odpowiedziach jest inny: sinα=√30/6
8 wrz 20:22
think: jest fajny wzór
| | | | 2 − √2 | | 2 | |
tg22,5o = |
| = |
| * |
| = √2 − 1 |
| | | | 2 | | √2 | |
8 wrz 20:27
vackerman: A możesz go wyprowadzić, bo na karcie wzorów do matury tego nie ma i chiałabym
wiedzieć skąd się wziął

I może jakieś wskazówki do zad.2
8 wrz 20:36
think: | | x | | x | | x | | sinx | |
sinx = 2sin |
| cos |
| ⇒ sin |
| = |
| ← to ze wzoru na podwojony |
| | 2 | | 2 | | 2 | | | |
kąt, wydaje mi się, że tego już nie trzeba wyprowadzać pod spodem to samo dla cosinusa
podwojonego kąta.
| | x | | x | | x | | x | |
cosx = cos2 |
| − sin2 |
| = 2cos2 |
| − 1 ⇒ 2cos2 |
| = cosx + 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | | | x | |
tg |
| = |
| = {podstawiamy z wyliczonych powyżej dla sin |
| } = |
| | 2 | | | | 2 | |
| | sinx | | sinx | |
|
| = |
| = {teraz podstawiamy za |
| | | | | |
| | x | | sinx | | cosx − 1 | |
2cos2 |
| } = |
| i tu można pomnożyć przez |
| i wyjdzie |
| | 2 | | cosx + 1 | | cosx − 1 | |
to co wyżej, a też można zostawić w tej postaci....
8 wrz 21:02
think: wskazówki? a skąd masz to zadanie

? bo rzuciło mi się w oczy to samo co Filipowi, że w
pierwszej ćwiartce układu współrzędnych wszystkie funkcje trygonometryczne są dodatnie więc
coś z nim nie tak... albo jest inny przedział dla α albo inna wartość tego cosα.
8 wrz 21:05
vackerman: | | 2 | |
Widzę błąd powinno być cos2α= − |
| ... |
| | 3 | |
8 wrz 21:24
think: a no widzisz... a to wiele zmienia

cos2x = cos
2x − sin
2x = 1 − 2sin
2x
| | 5 | |
sin2x = |
| pierwiastkujemy |
| | 6 | |
| | √5 | | √6 | | √30 | |
sinx = |
| * |
| = |
| |
| | √6 | | √6 | | 6 | |
8 wrz 21:27
vackerman: No tak... dzięki wielkie

8 wrz 21:31