Udowodnij, że...
Kevin.: Udowodnij, że jeżeli a,b ∊ R to a2−ab+b2≥0
proszę o pomoc, ponieważ już przez dłuższy czas nie mogę tego zrobić.
9 wrz 19:15
kalafiorowa:
a2+b2=(a+b)2+2ab
a2−ab+b2= [a2+b2]−ab= (a+b)2+2ab−ab= (a+b)2+ab ≥0
9 wrz 19:24
Kevin.: ale skąd mam wiedzieć, że ab nie jest liczbą ujemną ?
9 wrz 19:27
lemurek: @kalafiorowa:
jak wyliczysz (a+b)
2+ab≥0 to wyjdzie a
2+b
2+3ab...

A pytanie Kevina przy okazji bardzo trafne
9 wrz 19:30
Svanar: a ja mam inny pomysł:
| 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
| a2 + |
| a2 − ab + b2 = ( |
| a−b)2 + |
| a2 ≥0 a to już na pewno jest |
| 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
prawda
9 wrz 19:31
suseł:
a2 +b2 −ab ≥0 /*2
2a2 +2b2 −2ab ≥0
a2 +b2 +a2 +b2 −2ab ≥0
a2 +b2 +(a−b)2 ≥0 −−−− suma kwadratów jest ≥0 dla każdych liczb a,b
c.n.u.
9 wrz 19:34
suseł:
9 wrz 19:35
alfagood: a2+ab+b2>0
13 lis 11:49