Dla jakich wartości k wielomiany f i g są równe?
POMOCY!!!!!!!!: Dla jakich wartości k wielomiany f i g są równe?
f(x)=27x3−27x2+9x−1
g(x)=(3x−2)3−9kx2+3kx+k+2
9 wrz 16:51
Kejt:
27x3−27x2+9x−1=(3x−2)3−9kx2+3kx+k+2
wylicz nawias, uprość i przyrównaj stopniami..
9 wrz 16:53
POMOCY!!!!!!!!: wyszło mi, że nie ma takiego k, ale nie wiem czy to dobrze
9 wrz 16:58
Kejt: podaj mi wynik tego nawiasu, bo mi się liczyć nie chce
9 wrz 16:59
POMOCY!!!!!!!!: g(x)=27x3−54x2−9kx2+18x+3kx+k−6
9 wrz 17:05
POMOCY!!!!!!!!: To dobrze mi wyszło, czy nie?
9 wrz 17:10
Kejt: 3ab2=3*3x*22=36x
chyba, że gdzieś to zredukowałeś..?
9 wrz 17:21
POMOCY!!!!!!!!: nie za bardzo rozumiem
9 wrz 18:02
Kejt: (a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3
gdzie to jest?
9 wrz 18:06
POMOCY!!!!!!!!: źle obliczyłam, tam zamiast 18x powinno być 36x
9 wrz 18:09
POMOCY!!!!!!!!: Ale i tak mi wychodzi, że nie ma takiego k, ale nie wiem, jak to przedstawić tak po kolei po
matematycznemu?
9 wrz 18:13