naprowadzicie?
eliza: Mam zadanie, ale od czego tutaj zacząc?
1. Jaką długość ma promień okręgu wpisanego w romb o przekątnych długości 10cm i 12 cim?
2. Oblicz długości promieni okręgów wpisanych i opisanych dla trójkąta prostokątnego o bkach
długości 8,15 i 17?
( małe r mam policzone, chodzi mi tylko jak dojsc do R ? )
9 wrz 22:13
Godzio:
1. e = 10 , f = 12
| | 1 | | 1 | |
( |
| e)2 + ( |
| f)2 = a2 −−−− a to bok |
| | 2 | | 2 | |
a = ...
| | e * f | | e * f | |
P = |
| = ah => h = |
| |
| | 2 | | 2 * a | |
9 wrz 22:19
Godzio:
Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym to zwyczajnie połowa przeciwprostokątnej
9 wrz 22:20
suseł:
a= 8, b= 15, c= 17
9 wrz 22:21
eliza: Godzio, otworzyłeś mi oczy, dzieki Ci!
9 wrz 22:22