prawopodobieństwa
Monia: w grupie 200 osób 65% uczy się j. angielskiego, 47 % uczy się j. rosyjskiego a 30 % uczy się
obu tych języków. Oblicz prawdopodobieństwo że wybrana losowo z tej grupy osoba nie uczy się
żadnego z wymienionych języków
9 wrz 18:07
Monika: 200 osób
65%−angielski
47%−rosyjski
30%−uczy sie obu
200−−−−100%
140−−−−x
200−−−−14000\:200
70%
9 wrz 20:41
sushi_ gg6397228: najpierw trzeba narysowac oba zbiory, wyznaczyc czesc wspolna 30% z 200= 60 ang i ros
policzyc 47% z 200= 94 osoby
sam rosyjskii : 94− 60= 34
65 % z 200= 130
sam angielski: 130−60= 70
70−−> sam angielski
34−−> sam rosyjski
60−−> ang i rosyjski
200− (70+34+60)== nie uczy sie żadnego języka
9 wrz 21:39
suseł:

Bez wyznaczania ilości osób
35% −−− tylko ang.
17% −−− tylko ros.
30% −−− ang. i ros
−−−−−−−−−
82% −−− uczy się języków , to 18% = 0,18 −− nie uczy się żadnego
P(A) = 0,18
bo 18%z 200= 36
| | 36 | | 18 | |
P(A)= |
| = |
| = 0,18 |
| | 200 | | 100 | |
9 wrz 22:04