prosilbym o krotkie wytlumaczenie rozwiazania
Grzesiek: Potrzebuje rozwiazac taki uklad rownan
x −2y +4z +2t =1
{ 3x +2y +2z −2t = 2
5x −2y +10z +2t = 4
z gory dzieki za pomoc
9 wrz 12:26
Svanar: brakuje jednego równania, masz 4 niewiadome a 3 równania
9 wrz 12:38
Grzesiek: musze Cie rozczarowac bo czwartego nie ma, tu ponoc trzeba uzyc metody cramera
9 wrz 12:40
sushi_ gg6397228: widac ze zmienne "y" oraz "t" sie zredukuja jak wykonamy 1 rownanie + 2 rownanie oraz 2
rownanie +3 rownanie
inna metoda jest dodawanie wierszy w macierzy : wtedy drugi wiersz dodamy do 1 i do 3
9 wrz 13:10
Bogdan:
Jedną z niewiadomych traktujemy jak parametr. Niech np. parametrem będzie x,
wówczas:
1. −2y + 4z + 2t = 1 − x
2. 2y + 2z − 2t = 2 − 3x
3. −2y +10z + 2t = 4 − 5x
9 wrz 13:10
Grzesiek: ok ale moglbys to rozwinac ?
9 wrz 13:36
Bogdan:
Wyznacz wyznacznik główny układu, jeśli wynik będzie różny od zera, to po prostu
rozwiąż ten układ, jeśli jednak wartość wyznacznika będzie równa zero, to należy
jeszcze jedną niewiadomą potraktować jak parametr i znowu wyznaczyć wyznacznik główny,
itd.
9 wrz 13:52