wykaż że puknkty A=(-2,-7), B=(-1,-4), C= (4,11) są współliniowe
Patryk : wykaż że puknkty A=(−2,−7), B=(−1,−4), C= (4,11) są współliniowe
24 mar 18:34
Tomek.Noah: jezlei sa wspoliniowe to leza na jednej prostej z dwuch punktow wyznacz prosta i sprawdz czy 3
punkt na niej lezy
24 mar 18:55
Gustlik: Najpierw wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty, np. A i B:
Prosta ma równanie y=ax+b
Liczysz współczynnik kierunkowy (a) ze wzoru:
| | yB−yA | | −4−(−7) | | −4+7 | | 3 | |
a = |
| = |
| = |
| = |
| = 3
|
| | xB−xA | | −1−(−2) | | −1+2 | | 1 | |
Prosta ma równanie y=3x+b
Podstawiam współrzędne jednego z tych punktów (A lub B), np. A i obliczam b:
−7 = 3*(−2)+b
−7 = −6+b
−7+6 = b
−1 = b
b = −1
Prosta AB ma równanie y=3x−1.
Traktuję tę prostą jak funkcję liniową. Jezeli punkt C jest współliniowy z punktami A i B, to
musi leżeć na wykresie tej funkcji, czyli f(4) ma być równe 11 (w przeciwnym razie punkt nie
jest współliniowy)..
Liczę f(4) = 3*4−1 = 12−1 = 11.
Punkt C leży na prostej AB: y=3x−1, jest więc współliniowy z punktami A i B.
24 mar 23:04
Bogdan:
A=(−2, −7), B=(−1, −4), C= (4, 11)
Nie potrzeba wyznaczać równań prostych, wystarczy wyznaczyć dwa spośród trzech
współczynników kierunkowych prostych przechodzących przez punkty A i B, A i C, B i C:
czyli a
AB, a
AC, a
BC i porównać je.
Jeśli są równe sobie, to punkty są współliniowe.
| | 3 | | 15 | |
aAB = |
| = 3, aBC = |
| = 3, a więc punkty A, B, C są współliniowe. |
| | 1 | | 5 | |
25 mar 02:20
mycha:
9 wrz 18:55