?????????????
arcer: narysuj wykres funkcji f i podaj przedziały monotoniczności
a)F(x)=2x2−|x|
b) f(x)=x2 − 2|x|−1
8 wrz 19:51
think: a) sam to zrobisz...
tylko są dwa przypadki
1o x∊(−∞,0>
rysujesz f(x) = 2x2 − (−x) = 2x2 + x
2o dla x∊(0,∞)
f(x) = 2x2 − x
przedziały monotoniczności, chodzi o przedziały x∊(−∞,a>, x∊<a,b>, x∊<b,∞) gdzie ta funkcja
jest rosnąca lub malejąca.
podpunkt b) robi się identycznie z rozbiciem na dokładnie takie same dwa przedziały.
8 wrz 22:56
sushi_ gg6397228: rozbijasz wartosc bezwzgledna na dwa przypadki x>0 i x<0 ,
dostajesz w pierwszym F(x)= x(2x +−1 ) to masz zwykla parabolke znajdziesz środek i dalej juz
z górki
b) f(x)= x2 +−2x −1 i szukasz wspolrzedne wierzchołka xw = −b2a
8 wrz 22:56