mole
Bardzo proszę o pomoc: 1) Oblicz jaka liczba cząsteczek zawarta jest w 5 molach azotanu V potasu.
2) Przygotowano 10 moli dwutlenku węgla. Oblicz jaka będzie masa tego związku.
9 wrz 21:16
sushi_ gg6397228: korzystasz ze wzoru
n− ilosc moli
m− masa zwiazku w kg
M− masa czasteczkowa C=12u, O=16u
zapisz dobry zwiazek i potem juz z gorki
to samo sie tyczy zadania 1 z tym ze 1gram= 6,.. * 10
23 atomów (jakos tak)
9 wrz 22:04
Gustlik: ad 1)
1 mol to 6,02*1023 cząsteczek lub atomów (tzw. liczba Avogadra)
a więc 5 moli to 5*6,02*1023=30,1*1023=3,01*1024 cząsteczek.
ad b)
Masa molowa jest liczbowo równa masie atomowej/cząsteczkowej danej substancji, tylko wyrazona
jest w g/mol. Czyli jeżeli 1 cząsteczka waży np. 50 u, to 1 mol tej substancji waży 50 g,
czyli masa molowa to 50 g/mol.
mCO2=12+2*16=12+32=44 u, czyli masa molowa CO2 to 44 g/mol.
Zatem masa 10 moli to 10*44=440 g.
9 wrz 22:52