Układ współrzędnych - zbiory.
Miki: W układzie współrzędnych zaznacz zbiory:
A={(x,y): x∊R, y∊R, |x|+|y|≤5}
B={(x,y): x∊R, y∊R, y≥|13x|}
C={(x,y): x∊R, y∊R, |x|−|y|≤−1, |y|≤5}
5 wrz 18:47
think:
6 wrz 00:07
Miki: Dzięki, ale jak to zapisać

?
7 wrz 20:53
think: no przecież kazali zaznaczyć zbiory w układzie współrzędnych a nie to zapisywać
7 wrz 21:16
think: |x| + |y| ≤ 5
|y| ≤ −|x| + 5 ⇒ ponieważ wart. bezwzględna nie może być mniejsza od 0 to znaczy, że |x| ≤ 5 ⇒
−5 ≤ x ≤ 5
tak samo y.
rysujesz wszystkie możliwe proste
y = x + 5
y = x − 5
y = −x + 5
y = −x − 5
dla x,y ∊ <−5,5>
7 wrz 21:19
Miki: dzięks wielkie
8 wrz 20:32