Wyznacz abc
Asia: Wyznacz a,b i c.
W(x)=a(x−2)(x−3)+b(x−1)(x−3)+c(x−1)(x−2)
P(x)=5x2−19x+18
8 wrz 16:22
Godzio: najpierw wszystko powymnażaj i powyłączaj przed nawias najwyższe potęgi,
np.
W(x) = ax2 + ax + 4 + (b + 1)x2 − bx po wyłączeniu:
W(x) = x2(a + b + 1) + x( a − b) + 4 −−− po takim zabiegu przyrównaj współczynniki przy danych
potęgach do siebie np.
P(x) = 7x2 + 10x + 4 => a + b + 1 = 7 i a − b = 5 i z tego układu wyjdą Ci jakieś tam
współczynniki
8 wrz 16:28
Asia: A moge prosić o całe działanie. Kompletnie nie wiem jak to zrobić, nic mi sie wychodzi, za
każdym razem inny wynik. Bardzo proszę!
8 wrz 20:50
Asia: Zrobiłam to tak:
a(x−2)(x−3)+b(x−1)(x−3)+c(x−1)(x−2)
=a(x
2−3x−2x+6)+b(x
2−3x−x+3)+c(x
2−2x−x+2)=ax
2−3ax−2ax+6a+bx
2−3bx−bx+3+cx
2−2cx+2c
czy to jest dobrze? Co mam nam dalej zrobić?
Jak mam to powyłączać przed nawias, Bardzo proszę o pomoc! Dzięki
8 wrz 20:54
sushi_ gg6397228: jezeli masz W(x)= P(x) to teraz robimy grupowanie wyrazów o tej samej potedze "x"
ax2 +bx2 +cx2= (a+b+c)x2 ======= 5x2 czyli
a+b+c=5
8 wrz 22:44
sushi_ gg6397228: −a5x −b4x−3cx= −x(5a+4b+3c)===== −19x
5a+4b+3c=19
tak samo robisz dla ostatniego
dostaniesz uklad rownan 3x3
8 wrz 22:46
Asia: Ok układ równań otrzymałam. Wyszedł mi taki:
a+b+c=5
−5a−4b−3c=19
6a+3b+2c=18
Ale teraz jest kolejny problem (niestety) Nie wychodzi mi rozwiązanie go. Kiedy rozwiążę układ
i chce sprawdzić to niestety ale nic sie nie zgadza ...

Czy ten mój układ jest prawidłowy?
8 wrz 23:44
sushi_ gg6397228: a co ja podalem dla "x" 5a+4b+3c=19
8 wrz 23:47
Bogdan:
Sprawdź poprawność drugiego równania
8 wrz 23:47
sushi_ gg6397228: a+b+c=5
5a+4b+3c=19 obustronnie mnozymy przez "−1"
6a+3b+2c=18
a+b+c=5
−5a−4b−3c=−19
6a+3b+2c=18
dodajemy stronami i eliminuje sie "b,c"
2a=4 , a=2
8 wrz 23:52
Asia: dodajemy stronami i eliminuje sie "b,c" − czyli jak?
9 wrz 00:01
Asia: sprawdziłam i dalej mi nic nie wychodzi ...

Jak ja mam to dodac stronami?
9 wrz 00:09
sushi_ gg6397228: zostala zastosowana metoda przeciwnych wspolczynnikow
mamy 3 rownania:
lewa strona 1 + lewa strona 2+ lewa stron3= prawa strona1+prawa strona 2+ prawa strona 3
b−4b+3b= 0
c−3c+2c=0
a−5a+6a= 2a
5−19+18=6
9 wrz 00:12
Eta:
a +b +c = 5
−5a−4b−3c= −19
6a+3b+2c= 18
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a = 4 => a= 2
2+b+c=5 => b+c= 3 /* (−3) −3b −3c= −9
−10−4b −3c= −19 => 4b +3c= 9 4b +3c= 9
−−−−−−−−−−−−−−
? teraz dokończ
odp: a=2, b=0 , c= 3
9 wrz 00:17
asia: Dziękuje wszystkim! Co ja bym bez was zrobiła
9 wrz 17:06