Określ dziedzine wyrazenia wymiernego.POMOC..?
Daniel:
9 wrz 20:10
Svanar: mianownik musi być różny od 0
2x−1≠0
2x≠1
9 wrz 20:11
mila: mianownik nie może równac sie zero .poniewaz nie mozna dzielić przez zero
9 wrz 20:12
Daniel: | | 2x3−5 | |
diekuje, a jeszcze np taki |
| |
| | x3−x2−2x+2 | |
9 wrz 20:15
Svanar: metoda jest ta sama:
x3−x2−2x+2≠0
...
9 wrz 20:17
Daniel: ale co z tymi x−ami....?
9 wrz 20:18
Karolina.: przed nawias x(x2+x−2)+2 ≠0
9 wrz 20:19
Jacek: zastosuj schemat hornera dzięki temu stworzysz rówanie kwadratowe, po czym wylicz z rownainia
kwadratowego delte i miejsca zerowe. Beda 3 odpowiedzi.
9 wrz 20:19
Daniel: dziękuje ślicznie
9 wrz 20:20
Justyna: x3 −x2−2x+2≠0
x2(x−1)−2(x−1)≠0
(x2−2)(x−1)≠0
(x−1)(x−√2(x+√2)≠0
czyli x∊R / { −√2 , 1 , √2 }
9 wrz 20:21
Bogdan:
Karolina źle, Jacek − schemat Hornera niepotrzebny.
x3 − x2 − 2x + 2 ≠ 0 ⇒ x2(x − 1) − 2(x − 1) ≠ 0 ⇒ (x − 1)(x2 − 2) ≠ 0
(x − 1)(x − √2)(x + √2) ≠ 0 ⇒ x∊ ...
9 wrz 20:26
Jasmina: x2+4≠0
x2≠ −4 czyli równanie sprzeczne bo nie ma czegoś takiego jak √−4
czyli x∊R
9 wrz 20:27
Jacek: Bogdanie − racja, nie potrzebny, aczkolwiek nie powiesz mi chyba, że nie można go wykorzystać,
co?

Zgadzam się− Twój sposób jest szybszy, ale mój również nie jest zły. Do wyniku i tak
dojdziemy tego samego

Chociaż należy również wziąć pod uwagę to, że na maturze mamy jednak
ograniczony czas pracy
9 wrz 20:33
Jasmina: x3−27x≠0
x(x2−27≠0
x(x−√27)(x+√27)≠0
x(x−3√3)(x+3√3)≠0
więc x∊R / {−3√3 , 0 , 3√3 }
9 wrz 20:37
Daniel: dziekuje wszystkim
9 wrz 20:37
kamila: 5 / x+3
7 sty 16:32
123_123_123_123: x+3≠0
to chyba sobie obliczysz
7 sty 16:34
Biała:
podaj dziedzinę funkcji
9 maj 18:10
Biała: 1.napisz równanie prostej prostopadłej i prostej równoległej do prostej y=4x−4
2. Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A=(1,2), B=(3,5), C=(2,0)
3. Wyznacz odległość środków okręgów: (x+3)
2+(y−1)
2=25 i x
2+y
2−8x+2y+6=0
POMÓŻCIE
9 maj 18:14
bezendu:
Df=R\{−2,0}
9 maj 18:14
Biała: bezendu DZIEKUJE


*
9 maj 18:15
Biała: może mi ktoś pomoc jeszcze z tamtymi zadankami?
9 maj 18:28
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html do a
B) 1 sposob policz dlugosci bokow AB, BC,AC ze wzorow
potem wzor Herona na pole trojkata
2 sposob Policz dlugosc odcinka BC bedzie to podstawa a
Napisz rownanie prostej przechodzacej prze punkty Bi C
Oblicz odleglosc punktu A od prostej BC (bedzie to wysokosc h trojkata )
| | 1 | |
Terazz ewzoru P= |
| a*h policz p[ole trojkata |
| | 2 | |
Sa jescze inne sposoby Uwaga . Rysunek to podstawa
Zadanie nr 3 Z rownania 1 okregu widzimy nie liczac ze srodek S
1 ma wspolrzedne(−3 ,1) jest
to postac kanoniczna okregu i wspolrzedne srodka odczytujemy ze zmienionym znakiem (poczytaj
sobie o tym w ksiazce .
natomiast drugie rownanie to jest rownanie ogolne okregu i srodek okregu policzyc mozna ze
| | −Ax | | 8 | |
wzorow. Tez sa w ksiazce . Wspolrzedna xsr= |
| = |
| =4 wspolrzedna |
| | 2 | | 2 | |
| | −By | | −2 | |
ysr= |
| = |
| =−1 . Wiec srodek drugiego okregu S2 ma wspolrzedne (4,1) Wiec teraz |
| | 2 | | 2 | |
oblicz odleglosc ze wzoru ponktu S−1 od punktu S−2 . Tyle moge pomoc
9 maj 19:14
Biała: | | 1 | |
czy w takim razie pole trójkąta bedzie wynosiło −5 |
| ? |
| | 2 | |
| | 1 | |
a równania prostych to równoległa: y=4x+b prostopadła y= |
| x+b ? |
| | 4 | |
natomiast doległość środków okręgu wynosi 7?
9 maj 19:35
Krzysiek : tamtych z polem i okregiem nie liczylem
| | 1 | | 1 | |
co do prostych to prostopadla np − |
| −4 bo a*a1=−1 a 4*− |
| =−1 tam srodrek S−2 ma n |
| | 4 | | 4 | |
miec (4,−1) . Pomylilem sie przy przepisywaniu

przepraszam bardzo
Wiec odleglosc srodkow okregow oblicz nmajac punkty (−3,1) i (4,−1) wiec bedzie
√(x2−x1)2+(y2−y1)2=
√72+(−2)2=
√53.
9 maj 20:33
Krzysiek : | | 1 | |
Prostopadla ma byc y=− |
| x+4 np znowu zjadlem x |
| | 4 | |
9 maj 20:36
Biała: aha to okej dzieki wielkie za pomoc
9 maj 21:54