wyraz a_1 oblicz
Cinu: oblicz wyraz pierwszy a
1 i roznice r ciągu arytmetycznego (a
n), jeżeli a
2 = 6, a
7 − a
4 =
12
w układzie równań wychodz mi
a
1 + r = 6
9r = 12
wzór na rozwiązanie tego zadania wziąłem z
https://matematykaszkolna.pl/strona/2316.html
8 wrz 20:24
vackerman: a7= a1 + 6r
a4= a1 + 3r
podstawiasz do równania i wychodzi r
8 wrz 20:30
Cinu: zle zapisalem, powinno byc 3r , nie 9r

a to to wiem

dzięki
8 wrz 20:34
Eta:
a
7−a
4= 3r => 3r= 12 => r=.........
a
1+r= 6 => a
1=6−r=..........
8 wrz 20:38
Eta:
8 wrz 20:39
8 wrz 21:29
TOmek : r=2
a
1=7
a
n=7+(n+1)*2
a
n=7+2n+2=2n+9
179=2n+9
2n=170
n=85
| | 7+179 | |
S85= |
| *85=7905  |
| | 2 | |
8 wrz 21:39
Cinu: eta pomóż.
8 wrz 21:43
Eta:

a
1= 7 r= 2 a
n= 179
to:
| | an−a1 | | 179−7 | |
n= |
| +1= |
| +1= 87
|
| | r | | 2 | |
| | 7+179 | |
Sn= |
| *87=........ = 8091  |
| | 2 | |
8 wrz 21:49
Eta:
TOmek napisał błędnie wzór na a
n
a
n= a
1 + ( n
−1)*r
stąd wynikła błędna odpowiedź
Sam powinieneś to
zauwazyć i poprawić
8 wrz 21:53
TOmek : 179=a
1+(n+1)*r
179=7+(n+1)*2
179=7+2n+2
179=2n+9
n=85

coś czegoś tutaj nie czaje
8 wrz 21:54
TOmek : własnie robłem te zadanie wzorem z głowy ... <amen> xD wiodcznie jeszcze nie weszło do baniaka.
już się zmartwiłem ,ze jestem jakis niekumaty w ciągach,na szczescie to był błąd "wzorowy"
8 wrz 21:56
Cinu: dzieki
8 wrz 21:58
Eta:
8 wrz 22:00