Zadanie dotyczące wielomianów
lemurek: Zadanie dotyczące wielomianów
Witam! Mogę prosić o pomoc? Jak się do tego zabrać?
Jednym z rozwiązań równania 3x
3+ax
2+bx+12=0, gdzie a,b∊C, jest liczba 1+
√3. Znajdź a i b.
Z tego co zauważyłem to W
(1+√3)=0, ale z tego nie wyliczę 2 niewiadomych − jakie może być
drugie założenie
9 wrz 19:16
sushi_ gg6397228:
jak sa pierwiastki zespolone, to masz zawsze sprzeżenie czyli drugi pierwiastek to 1−√3
9 wrz 22:20
Godzio:
W(1 + √3) = 0
3(1 + 3√3 + 9 + 3√3) + a(1 + 2√3 + 3) + b(1 + √3) + 12 = 0
3(10 + 6√3) + a(4 + 2√3) + b(1 + √3) + 12 = 0
42 + 18√3 + 4a + 2√3a + b + b√3 = 0
18√3 + √3(2a + b) + 4a + b + 42 = 0
zauważ że √3 występuje w dwóch miejscach:
18√3 i √3(2a + b) −−−− wiemy że 2a + b jest całkowite więc jedyną możliwością żeby
skrócił się √3 jest:
18√3 = √3(2a + b) => 18 = 2a + b w ten sposób mamy układ dwóch równań
18√3 + √3(2a + b) + 4a + b + 42 = 0
18 = 2a + b
−42 = 4a + b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−
60 = −2a
a = −30 => b = 18 + 60 = 78
9 wrz 22:35