prostsza postac
Queisik: Liczbe √19+8√3 przedstaw w prostszej postaci...
prosze o jakas podpowiedz...:(
8 wrz 22:44
think: podpowiedz to co masz pod pierwiastkiem to jest już postać zredukowana
(a + b)2 = (a2 + b2) + 2ab
19 = a2 + b2
8√3 = 2ab
wykombinuj taki a,b żeby mieć wzór skróconego mnożenia...
8 wrz 22:48
Bogdan:
(a + b)2 = 19 + 8√3
a2 + b2 + 2ab = 19 + 8√3
a2 + b2 = 19
i
2ab = 8√3
Można spróbować odgadnąć wartości a, b względnie rozwiązać ten układ równań.
8 wrz 22:49
Queisik: zrobione, dziekuje
8 wrz 23:30
think: 
proszę bardzo.
8 wrz 23:32
Bogdan:
Podaj wynik, sprawdzimy.
8 wrz 23:33
Queisik: wyszlo mi 4 +
√3
dobrze?
9 wrz 08:54
Godzio: Tak
9 wrz 10:29
Bogdan:
Dobrze, ale pod warunkiem, że wynik został tak otrzymany:
√ 19 + 8√3 = √ (4 + √3 )2 = |4 + √3| = 4 + √3
9 wrz 10:45
Queisik: moj inaczej otrzymalem...

pozniej napisze sposob mojego rozwiazania...
9 wrz 13:39
Queisik: √19+8√3
2ab=8
√3
czyli wyszlo:48+b
4=19b
2
b
4−19b
2+48=0
b
2=t gdzie t>0
czyli z delty wyszlo mi t
1 =16 t
2 =3
b
2=16 czyli b=4 u b=−4
drugiego t nie liczylem bo jak podstawilem to sie nie zgadzalo z
√19+8√3
i tu mialem dylemat bo 1warunek:
a=
√3
b=4
2warunek:
a=−
√3
b=−4
i jak dalej

?
9 wrz 18:26