Jak wyznaczyć M,r
prybelm: Przekształcanie wzorów
Czy moze mi ktoś pokazac na tym przykładzie jak to sie robi
Wyznaczyc M r
9 wrz 12:36
Svanar: M:
Cn*M*v*r = m*r
9 wrz 12:38
prybelm: a r to tak

Cn*M*v*r=m*r
Tak ma być r
9 wrz 13:00
Svanar: przeciez r sie skraca od razu

w tym głównym wzorze
9 wrz 13:02
prybelm: to po co w tym przykładzie trzeba wyznaczac r teraz sie troche zamotałem
9 wrz 13:10
Bogdan:
Jeśli r upraszcza się od razu, to znaczy, że r∊R\{0}, czyli jest dowolną liczbą rzeczywistą
oprócz zera.
C*n*M*v*r = m*r ⇒ C*n*M = n*M
9 wrz 13:14
Svanar: r tak czy tak nie może być zerem bo jest w mianowniku
9 wrz 13:18
prybelm: a w ten sposób jak sie robi
| | GMm | |
Ep= |
| * h wyznaczyć R,M |
| | R2 | |
EpR
2=GMmh
a teraz jak to dalej pociagnąć
9 wrz 16:27
9 wrz 16:34
prybelm: dzięki
9 wrz 16:35
prybelm: a czy M tez trzeba wyznaczyć
9 wrz 16:36
Svanar: jak masz takie zadanie, to tak
9 wrz 16:37
9 wrz 16:46
9 wrz 16:48
prybelm: a dlaczego odwrotnie
9 wrz 16:50