matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrazenia wymierne
Daria:
Przyjrzyj się uważnie równaniu i rozwiąż je jak najprostsza metodą.
1
−x
a)
=
1−x
x−1
x
b)
= X
x
2
+1
x−3
x−3
c)
=
2x−1
1−2x
7x−1
1
d)
=
1−7x
x
1
e) X +
= 0
x
x−1
8
f)
=
2
x−1
8 wrz 18:59
Svanar:
np. b)
x
= x
x
2
+1
x = x
3
+x x
3
= 0 x=0
8 wrz 19:02