matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy !!
NAFIKA:
Pomocy ! pilne
W trójkącie prostokątnym na przeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna a. Oblicz długość pozostałych boków trójkąta jeśli : a) a=7cm tgα=1 b) a=6cm ctgα=√3 c) a=√8 cos α=0,5
9 wrz 19:12
Święty:
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
9 wrz 19:22
Piter:
a) a=7cm i tgα=1 Oznaczmy drugą przyprostokątną jako b, natomiast przeciwprostokątną c
7
Z definicji tangensa:
=1
b
Zatem b=7 Jest to trójkąt prostokątny, równoramienny, zatem c=b
√
2
c=7
√
2
b) a=6cm i ctgα=
√
3
Te same oznaczenia jak dla podpunktu a)
b
Z definicji cotangensa
=
√
3
6
Zatem b=6
√
3
Jest to trójkąt prostokątny o kątach 30 , 60 oraz 90 stopni, zatem c=2a c=12 Spróbuj sama zrobić podpunkt c)
9 wrz 19:28