8 wrz 19:39
Kejt:
na początek wyłącz czynnik przed pierwiastek, a później usuń niewymierności z mianownika
korzystając ze wzoru:
a2−b2=(a+b)(a−b)
w razie czego, pytaj.
8 wrz 19:46
asdasd123: Jakbyś mogła mi rozwiązać chociaż 1 przykład, spróbowałbym wtedy go przeanalizować i zrobić ten
drugi.
8 wrz 20:17
karolajn: Mam idntyczny problem z tym zadaniem prosze o pomoc
8 wrz 20:52
TOmek : usuwanie nierwymiernosci z mianownika
| | √108 − √108 | |
e) |
| = |
| | √12 − √20 | |
| | (√108 − √108) * (√12 + √20) | |
e) |
| = |
| | (√12 − √20) * (√12 + √20) | |
wzór który dała
Kejt a
2−b
2=(a+b)(a−b) widnieje w mianowniku
| (√108 − √108) * (√12 + √20) | |
| = |
| 12−20 | |
| (√108 − √108) * (√12 + √20) | |
| = .... |
| −8 | |
Kejt robienie tego w ten sposób to duże utrudnienie?
8 wrz 21:00
karolajn: mógłby ktoś dokończyć ?
8 wrz 21:10
think: | (√108 − √180)*(√12 + √20) | |
| = ... kochani mnożenie nawiasów dwuskładnikowych was |
| −8 | |
obowiązuje, także to jest dobre dla was ćwiczenie, bo ja to potrafię, ale od tego że ja to
potrafię to Wy się tego nie naumiecie jeśli nie policzycie takich kilkanaście przykładów,
także do dzieła, a ktoś na pewno sprawdzi wam czy dobrze
8 wrz 21:15
karolajn: poddaje sie nie umiem tego zrobić
8 wrz 21:32
Piter: karolajn, trzeba się tego bezwzględnie nauczyć. Możliwie jak najszybciej, bo przez to nie
będziesz w stanie przyswoić dalszych materiałów.
| (√108−√180)*(√12+√20) | | √1296+√2160−√2160−√3600 | |
| = |
| = |
| −8 | | −8 | |
8 wrz 21:48
think:

takim razie spróbuj jeszcze raz każdy z każdym tak jak na rysunku masz

znasz wynik bo podał
wam go Piter ale spróbuj sama do niego dojść.
8 wrz 21:57