Rozwiąz układy równań metodą podstawiania
Kacper: (x−3)(x+3)+3y−x+2=(x−2)2+y
−2x+y=2
8 wrz 20:17
Kejt:
(x−3)(x+3)+3y−x+2=(x−2)2+y
−2x+y=2
(x−3)(x+3)+3y−x+2=(x−2)2+y
x2−9+3y−x+2=−x2−4x+4+y
2x2−13+2y+3x+2=0
y=2+2x
2x2−13+2(2+2x)+3x+2=0
reszta Twoja.
8 wrz 20:23
Kacper: nooo pomocy jestem zielony...
8 wrz 20:33
Kejt: zielony, czy leniwy? nie rozwiążę Ci tego.
uporządkować to chyba potrafisz..
8 wrz 20:36
Kacper: niee leniwy powiedz mi co mam zrobic dalej sprobuj jakos to wytlumaczyc proszeeee
8 wrz 20:37
Kacper: X powinien byc 1 a y 4
8 wrz 20:38
Kejt: no np. ten nawias wymnóż.. −13+2.. itd.. doprowadź to do najprostszej postaci..
8 wrz 20:38
Kacper: powiedz mi jak mam zrobić jak mam ...=−2y zeby nie bylo minusa tam powinno byc jakies mnoozenie
czy cos
8 wrz 20:41
Kacper: i jak sie pozbyc potegi przy x
8 wrz 20:51
Kejt: żeby się pozbyć minusa to mnożysz wszystko przez −1
miałeś równania kwadratowe?
8 wrz 20:59
Kacper: Ok już zrobiłem. jeszcze tylko 9 zadań ;s
8 wrz 21:00