matematykaszkolna.pl
wykaz, ze dla kata ostrego α rownanie jest tozsamoscia gelynder: wykaz, ze dla kata ostrego α rownanie jest tozsamoscia
 1 1 1 
(

+

)(sinα+cosα) =

+2
 sinα cosα sinαcosα 
8 wrz 22:01
think:
 1 1 sinx cosx 
L = (

+

)(sinx + cosx) = 1 +

+

+ 1 = 2 +
 sinx cosx cosx sinx 
 sin2x + cos2x 1 

= 2 +

= P
 sinxcosx sinxcosx 
8 wrz 22:05
gelynder: ok. dziekiemotka
8 wrz 22:08
TOmek : zastanawiam się jak to zrobiłas, bo sam próbowałem to zrobić
 1 1 
L=(

+

)(sin + cos)=
 sin cos 
 1*cos 1*sin 
(

+

)(sin + cos)=
 sin*cos cos*sin 
 cos + sin 
(

)(sin + cos)=
 sin * cos 
(cos + sin)*(sin + cos) 

=
sin * cos 
cos*sin+sin*cos+sin2+cos2 

=
sin * cos 
cos*sin+sin*cos+1 

=
sin * cos 
2sin*cos+1 

=
sin * cos 
mogłabyś wytłumaczyć to po pierwszym "="
8 wrz 22:20
Godzio: TOmek dobrze masz tyle że nie dokończyłeś, rozdziel to na 2 ułamki i to co powinno to Ci się skróci
8 wrz 22:22
think: TOmek najpierw wymnożyłam oba nawiasy emotka później to co mi zostało w postaci ułamka sprowadziłam do wspólnego mianownika i na końcu licznik zamieniłam z jedynki trygonometrycznejemotka
8 wrz 22:24
think: (a + b)(c + d) = ac + ad + bc + bd emotka nic tam więcej nie kombinowałam.
8 wrz 22:25
TOmek :
2sin*cos+1 2sin*cos 1 1 

=

+

= 2 +

sin cos sin cos sin cos sin cos 
Visca el Godzio emotka
8 wrz 22:26
TOmek : think Ty myślisz 3 razy szybciej ode mnie xD
8 wrz 22:28
think: TOmek prędkość nie zawsze przekłada się na jakość i ja jestem najlepszym na to dowodem
8 wrz 22:29
think: ale jak rozwiążesz tyle zadań co ja... efekt może być piorunującyemotka tym bardziej, że ja już nie mam motywacji do tego aby poszerzać swoją wiedzę matematyczną, mam w końcu pracę, w której powinnam się rozwijać.
8 wrz 22:31
TOmek : chciałbym mieć chociaż w połowie takie pojęcie o matmie jak Ty emotka
8 wrz 22:31
TOmek : "już nie mam motywacji do tego aby poszerzać swoją wiedzę matematyczną" Dlatego teraz chcesz przekazać swój ogrom wiedzy innym i to widać jak się nie raz cieszysz widząc postępy takich ambitnych ludzi jak Ja xD Pomoc innym sprawia Tobie radość i to się chwali emotka pozdrawiam kimono machen emotka
8 wrz 22:39
think: TOmek całe szczęście, że nie widać jak przy tym zgrzytam zębami albo jak dopada mnie czarna rozpacz, że już nie wiem jak coś wytłumaczyć, żeby ktoś w końcu zatrybił. Ale co prawda, to prawda, przyjemność mam ogromną gdy widzę, że trud się opłacił i ktoś załapał. Ale... nie rób ze mnie tak bezinteresownej osoby, to że nie mam motywacji do poszerzania wiedzy matematycznej wcale nie znaczy, że chcę aby wiedza którą posiadam zniknęła z upływem czasu i z powodu nie używania tej wiedzy także nie pomagam wyłącznie dla satysfakcji, ale też dla siebie, żeby tej wiedzy nie utracić. Trochę spóźnione, ale dobrej nocy, cobyś jutro miał znowu siły stanąć do boju z ogromem zadań, które ostatnio się tu pojawiają.
8 wrz 23:26
TOmek : emotka
9 wrz 17:37