wyrazenia wymierne
Daria: Pomoże ktoś?
Przyjrzyj się uważnie równaniu i rozwiąż je jak najprostsza metodą.
8 wrz 20:16
vackerman: Po prostu mnożysz na krzyż, np: 1(x−1)=−x(1−x)
mnożysz, przerzucasz x na jedną stroną, liczby na drugą, dzielisz i masz wynik
8 wrz 20:25
vackerman: W przykładzie e pomnóż przez x, wyjdzie równanie kwadratowe
8 wrz 20:26
think: vackerman a co z dziedziną? zresztą najprościej zauważyć, że mianowniki różnią się tylko
znakiem więc wystarczy zmienić znak licznika i są równe gdy liczniki są równe.
8 wrz 20:29
think: b) obie strony będą równe gdy w mianownik będzie równy 1 lub x = 0 ale tutaj akurat rozwiązania
się nakładają.
8 wrz 20:31
think: c) tak jak a) mianowniki różnią się tylko znakiem, więc będą równe gdy
| x − 3 | | x − 3 | |
| = |
| |
| 2x − 1 | | 1 − 2x | |
| x − 3 | | −x + 3 | |
| = |
| ⇔ x − 3 = −x + 3 ⇒ x = 3 |
| 2x − 1 | | 2x − 1 | |
8 wrz 20:34